Община Смолян се представя на колоритния събор на овцевъдите край Лясковец

 Община Смолян се представя на колоритния събор на овцевъдите край Лясковец

Община Смолян за поредна година се представя на колоритния национален събор на овцевъдите край Лясковец. Емблематичният ни оркестър „101 каба гайди” участва в откриването на мащабното събитие. Негов водещ е Веска Бабаджанкова. Кулинари от община Смолян приготвят популярни родопски специалитети и чевермета от които опитват гостите и участниците в събора. На живописните поляни около Петропавловския манастир, гостите са привличани от невероятните аромати от майсторските чевермета на Манол Пелтеков, кулинарите Бистра и Искра Ахчийски и неповторимото сирене брънза на Салих Пашов . Мaйcтopът нa пpoчyтoтo битo cиpeнe пoкaзва зaнaятa нa дeдитe cи, cъхpaнeн oт вeкoвe. Пашата, както го наричат, отново се превърна в атракция . И битoтo cиpeнe, и бpънзaтa ca мнoгo вкycни и нямaт нищo oбщo c тeзи, кoитo кyпyвaмe в мaгaзинитe, споделят гостите на събора, които се надпреварваха да опитат от специалитетите на майстора от смолянското село Бориково. Те наблюдаваха и с интерес технологията по приготвянето им.

В шатрата на община Смолян се предлагат традиционни родопски сувенири, рекламни материали и др.

В изложението участва и РИМ „Стою Шишков” – гр.Смолян.

Съборът, който продължава от 11 до 13 май т.г., бе официално открит от изп. директор на Държавен фонд „Земеделие“ Живко Живков, кмета на община Лясковец Ивелина Гецова и съпредседателя на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев. Община Смолян участва в мащабното събитие по покана на Симеон Караколев.

Насърчаването на потреблението на овчи и кози продукти и производството им от български суровини е във фокуса на тазгодишното седмо издание на събора на овцевъдите, който се провежда под мотото „Българските храни от български суровини“.

Националният събор на овцевъдите се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКАБ), със съдействието на Министерството на земеделието, храните и горите и с подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.

Това е най-мащабният форум в сектор Животновъдство у нас и единственият, който съчетава стопанския аспект на овцевъдството с българската битова култура, традиции, фолклор и занаяти. Форматът е без аналог в Европа и в него се включват представители на браншови организации от Австрия, Азербайджан, Босна и Херцеговина, Германия, Грузия Дания, Израел, Испания, Италия, Литва, Латвия, Македония, Молдова, Румъния, Сърбия, Чехия и Финландия.

Вирни се горе