Ловци издирват мечка стръвница, нападаща стада в района на горното поречие на Арда

 Ловци издирват мечка стръвница, нападаща стада в района на горното поречие на Арда

До 20 май е в сила разрешителното за отстрела на агресивна мечка, нападаща стада и селскостопански обекти в района на горното поречие на Арда, информират от Държавното горско стопанство в с. Смилян. Разрешителното е издадено след поредното нападение на стръвницата в района на родопското село Туря,предаде БТА.

Около 10 телета са умъртвени от мечката при набезите й върху селскостопански обекти в района на Могилица, Киселчово, Буката, Черешово и селата от горното поречие на Арда. Едно от нападенията е в пределите на село Могилица, обяснява кметът Милко Кисьов. Според него проблемите с агресивни мечки в района са от години. Ловците, на които е издадено разрешителното, засега безуспешно издирват агресивната мечка.

Две мечки създават проблеми на стопаните и в смолянското село Полковник Серафимово според информация от кметството. Пет са нападенията от мечките в околностите на селото, умъртвени са овце и крави. Хищните животни вече са уловени многократно от камерите на фотокапаните, заложени от местните ловци, обясни кметът Христо Мусорлиев.

Снимка: БТА

Вирни се горе