Литийно шествие премина до параклиса „Възкресение Христово“ в Момчиловци

Литийно шествие премина до параклиса „Възкресение Христово“ в Момчиловци

Жители на Момчиловци спазиха днес вековната традиция за литийно шествие до параклиса „Възкресение Христово“, съобщи кметът Сийка Суркова. Десетки миряни изминаха двукилометровия маршрут до храма.

Според църковните хроники и исторически справки, литийното шествие на третия ден на Великден се спазва като традиция в Момчиловци от времето, когато в селото е проповядвал поп Глигорко. Сред местните жители параклисът е известен с името „Света Летения”, в чест на литийното шествие.

Момчиловци развива маршрути и за религиозен туризъм, включвайки преходи до 28-те параклиса, разположени на върхове и хълмове край селото.

„Този параклис ще напомня на идните поколения за поп Глигорко и за донесения от него Светогорски обичай”, пише в книгата „Чудотворното аязмо и параклисите на Момчиловци. Според автора Костадин Каневски литийното шествие станало неизменна част от службата на третия ден от Великден, а, за да увековечат тази традиция, християните издигнали параклис, който нарекли „Св. Летения”. Момиче, родено на третия ден след Възкресение през 1910 г. е било кръстено Летения, се посочва в книгата.

Вирни се горе