Лиляна Павлова: Над 75 км рехабилтирани пътища за 40 млн.лв. ще има в област Смолян до края на годината

Лиляна Павлова: Над 75 км рехабилтирани пътища за 40 млн.лв. ще има в област Смолян до края на годината

Щетите от последните природни бедствия в страната до момента надхвърлят 20 млн.лв. Това обяви в Смолян министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, която присъства на официалното освещаване на рехабилтирания пътен участък Чепеларе- Рожен- Соколовци. 14-километровото трасе е напълно обновено с близо 10 млн.лв.

Министърът посочи, че описването на щетите в цялата страна продължава. „В Смолянска област до момента щетите само по републиканската пътна мрежа надхвърлят 6 млн.лв.”, посочи Павлова. В същото време свлачища продължават да се активират денонощно в цялата страна, а положението е изключително тежко.

Тя отбеляза, че 2015г. ще бъде годината на огромните щети, за чието отстраняване ще са нужни огромни средства. За преодоляване на последиците ще се разчита на държавния бюджет, но средствата в него са недостатъчни. Министърът отбеляза, че до 26 март събираме заявки от общините и страната ни ще кандидатства за средства и от фонд „Солидарност” на ЕС, откъдето ще разчитаме на европейска подкрепа.

Министър Павлова обясни, че за борба със свлачищата ще можем да разчитаме на европейски средства и от Оперативна програма „Околна среда”, която финансира мерки за укрепване.

Министър Лиляна Павлова информира, че до края на годината в област Смолян ще бъдат рехабилитирани общо 75 км пътища на стойност 40 млн.лв. Това са основните пътни направления Асеновград – Чепеларе, който се рехабилитира по програма „Транзитни пътища V” за над 22 млн.лв. На пролет се очаква да бъде размразен ремонта и на направленията Пампорово- Смолян, Смолян- Стойките- Девин и Рудозем – Смилян. Трите пътни отсечки с дължина от 27 км са включени в Лот 27, който се финансира по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2012” с над 17, 5 млн.лв. Ремонтните дейности бяха блокирани преди три години от фирмата изпълнител, която е усвоила отпуснатия аванс и е оставила пътищата разкопани.

Министър Павлова бе категорична, че с всички възможности на закона, държавата ще си върне загубените средства. „От тук насетне с цялата тежест на закона ще бъдем много внимателни спрямо некоректните изпълнители. За съжаление не можем да направим черен списък на фирмите, които не си вършат качествено и в срок поетите ангажименти, но ще бъдем изключително акуратни при процедурите”, увери министърът.

Лиляна Павлова подчерта, че е много важно при обновяване на инфраструктурата да има приемственост между правителствата, защото общия интерес на всички е държавата да има качествени и безопасни пътища. „Добрите пътища минимизират катастрофите на пътя, така че безаварийното пътуване е приоритет за нас”, посочи Павлова, съобщиха от пресцентъра на министерството.

На водосвета присъстваха депутатите от ГЕРБ Д-р Даниела Дариткова и АБВ Петър Кадиев, областният управител Недялко Славов и зам.-областните управители Зарко Маринов и Адриан Петров, кметовете на Смолян и Чепеларе Николай Мелемов и Тодор Бозуков, директорът на Областно пътно управление Костадинка Миланова, ексобластният управител инж. Димитър Кръстанов и др.

Вирни се горе