Летни жеги заляха половин България

Летни жеги заляха половин България

Днешният ден се очертава като най-топъл за половин България. До 14 часа в 13 от синоптичните станции на НИМХ към БАН има поставени температурни рекорди, съобщиха от метеорологичния институт. От там очакват още рекорди до края на деня, предаде АСН.

Това са в Лом – 26 градуса; Видин – 25, 8; Пазарджик – 25,5; Добрич – 24,6; Монтана – 24,2; Пловдив – 24 градуса; Ново село, Видинско – 23,8; Сливен – 23,1; Оряхово – 22,5; на нос Емине – 21,2; нос Калиакра – 20,4; Черни връх – 10,9 и на връх Мусала – 10,2.

До края на деня температурни рекорди може да бъдат отбелязани също така в още 8 от станциите – Варна, Казанлък, Елхово, Карнобат, Бургас, Драгоман, Сандански и на Рожен, където до последното синоптично измерване максималните температури са били с една десета до един градус под екстремумите за деня. И така на практика в 50% от територията на страната в края на деня може да се окаже, че днешният 6 ноември е най-топлият, откакто се извършват метеорологични наблюдения, заявяват от НИМХ.

През нощта ще бъде ясно и почти тихо с минимални температури, предимно между 5 и 10°, в София около 5°събощифа от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Атмосферното налягане ще бъде по-ниско от средното за месеца и ще продължи да се понижава.

Утре времето ще остане топло, но преди обяд на отделни места в низините и котловините ще има мъгла. Ще бъде предимно слънчево с разкъсана висока облачност. Максимални температури между 20° и 25°, в София около 21°.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб вятър от запад-югозапад. Максимални температури между 18 и 23°.

В планините също ще бъде предимно слънчево с разкъсана висока облачност. Ще духа слаб до умерен западен вятър, който след обяд ще започне да се ориентира от юг и да се усилва. Максимална температура на 1200 метра около 18°, на 2000 метра около 11°.

През първите дни от следващата седмица времето ще остане доста топло, но по-динамично. В Източна България и северно от планините ще духа умерен до силен южен вятър и преобладаващите температури ще бъдат: минимални от 9 до 14° и максимални от 18 до 24-25°.

Облачността ще е разкъсана, в понеделник и вторник на отделни места е възможно да има превалявания, предимно слаби; но в Рило-Родопската област има условия за локални интензивни валежи. В сряда се очакват по-значителни намаления на облачността. В районите защитени от южния вятър, главно в западната част от Дунавската равнина, ще бъде предимно облачно и мъгливо с по-ниски температури: минимални от 5 до 10° и максимални от 11-12° до 16-17°.

Вирни се горе