Лекарските асистенти и фелдшерите със своя съсловна организация

 Лекарските асистенти и фелдшерите със своя съсловна организация

Фелдшерите и лекарските асистенти вече ще членуват в своя съсловна организация, за което настояват от години.

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за съсловните организации на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти, на лекарските асистенти, на зъботехниците и на помощник-фармацевтите.

С тях се създава съсловна организация „Българският съюз на лекарските асистенти и фелдшерите“ (БСЛАФ). Законопроектът, внесен от Костадин Ангелов (ГЕРБ-СДС), Васил Пандов “Продължаваме промяната – Демократична България” и група народни представители беше подкрепен с единодушие от 104 народни представители, информира БТА.

Промените запазват статута на съсловната организация на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти – Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ), като едновременно с това се създава съсловна организация на лекарските асистенти.

Според вносителите на промените, със създаването на отделна съсловна организация ще се създадат условия за поддържане на актуална информация за специалистите, упражняващи тази дейност, за създаване на етични правила и правила за добра практика по тази специалност и еднаква структура на организацията. Това ще доведе до повишаване на качеството на предлаганите услуги и ще улесни контрола върху тях. Според промените професията „Лекарски асистент“ ще се упражнява от лица, които притежават диплома за придобито висше образование на образователно-квалификационната степен „бакалавър” и са вписани в регистъра на съсловната организация.

Лекарските асистенти и фелшдерите от години се борят за своя съсловна организация с мотив, че професионалните им права и законни интереси нямат необходимото представителство.

Вирни се горе