Лекари от смолянската болница спасиха пациент, изпаднал в клинична смърт

Лекари от смолянската болница спасиха пациент, изпаднал в клинична смърт

„Денят е неделя 02.04.2023 г. Някъде около обяд баща ми Севдалин Сираков сподели, че изпитва парене и силна болка зад гръдната кост. Разпознавайки сериозността на тези симптоми, веднага позвъних на 112 и извиках линейка, а междувременно приложихме медикамент, който държа вкъщи и се използва в такива ситуации“, започна разказа си Семир Сираков от рудоземското село Грамаде, който по професия е магистър-фармацевт.

Повиканата линейка бързо пристигнала и мъжът е транспортиран в Центъра за спешна медицинска помощ – Рудозем. Медиците преценили, тежестта на симптоматиката и веднага потеглили към болницата в Смолян.

basta

Бащата Севдлин и синът Семир

„За съжаление, обаче, пътят до там не е никак малко и допълнително се губи ценно време. По време на пътуването и малко преди болницата състоянието на баща ми сериозно се беше влошило. Пристигайки в Спешно отделение на МБАЛ – Смолян ни посрещна екипът на д-р Васил Гривнев, който беше на смяна. Констатираха състоянието “клинична смърт”, продължи разказа си Семир.

„Пациентът беше в клинична смърт. Установихме остър инфаркт на миокарда с животозастрашаващо нарушение на ритъма – камерна тахикардия. Беше вкаран в шокова зала и извършена успешна кардио-пулмонална расуцитация с възстановяване съзнанието на пациента“, коментира началникът на Спешно отделение д-р Васил Гривнев.

vasil

Д-р Васил Гривнев

Последвали тежки минути, през които екипът непоколебимо се бори за живота на бащата с всякакви средства. „Чрез изключително бързата им и компетентна намеса жизнените показатели бяха възстановени. Станах свидетел на чудото да се върне един загубен човешки живот“, допълва още Семир Сираков. Той разказа, че през това време бързо се събира екип по инвазивна кардиология, който да направи спешна коронарография, гонейки “златния час” при такъв тип сърдечно-съдови инциденти. „С очите си видях как д-р Милен Узунов тичаше през коридора с яке в ръка. Всяко едно действие, което виждах у медиците беше лъч на надежда в този особено тежък момент“, казва синът.

В следващите часове екипът на д-р Узунов води голяма борба за съхранението на човешки живот.

mulen

Д-р Милен Узунов

„Благодарение на бързата реакция на сина пациентът бе докаран навреме в Спешно отделение на болницата и бе спасен един човешки живот“, вмъква д-р Гривнев.

„След няколко дни баща ми беше изписан в добро общо състояние, без сериозни оплаквания и с шанс да живее втори живот. Шанс, за който сме благодарни на екипа, който беше в Спешно отделение, на екипа по инвазивна кардиология и цялото Кардиологично отделение, за грижата, изключителния професионализъм и човечност! Благодарим и на Бог, че позволи на тези хора да успеят в такава тежка ситуация и изходът да бъде щастлив! Сърдечни благодарности!“, с огромно щастие завършва разказа си Семир.

Вирни се горе