„Широка лъка пее, свири и танцува“

 „Широка лъка пее, свири и танцува“

Фолклорния конкурс „Широка лъка пее, свири и танцува“ ще се проведе на 1 и 2 юни 2024 г.

Целите на музикалното събитие са съхраняване и популяризиране уникалността на българския музикален и танцов фолклор. Да даде възможност за изява на малки и големи. Да се утвърди като значимо събитие в културния календар на областта. Да се превърне в място за среща на традициите от различните краища на България, с цел да се представи богатството и пъстротата на българския фолклор. Приобщаване към професионалното музикално образование. Стремеж към изучаването на българската народна музика.

Ето и регламента :

Раздел I

Индивидуални изпълнители

Право на участие имат всички изпълнители в областта на народно-песенното и инструментално изкуство в следните направления – народно пеене, народни инструменти – каба гайда, джура гайда, гъдулка, тамбура и кавал.

I гр. – деца от детски градини

II гр. – от 1 до 4 клас (изпълняват по две бързи песни или инструментални пиеси)

III гр. – от 5 до 7 клас (изпълняват по една бърза и една бавна песен или две пиеси по избор)

IV гр. – от 8 клас до навършване на 18 години (изпълняват една бърза и една бавна песен или две пиеси по избор)

Раздел II

Народни оркестри, камерни инструментални групи

III гр. – от 1 до 7 клас (изпълняват по 2 пиеси)

IV гр. – от 8 до 12 клас (изпълняват по 2 пиеси)

Раздел III

Народни хорове, камерни вокални групи

III гр. – от 1 до 7 клас (изпълняват по 2 песни)

IV гр.– от 8 до 12 клас (изпълняват по 2 песни)

Раздел IV

Народни танци

I гр. – деца от детски градини

II гр. – от 1 до 3 клас

III гр.– от 4 до 7 клас

IV гр. – от 8 до 12 клас

*Времетраенето на танците да бъде до 15 мин.

Брой на групите – от 12 до 40 души.

Раздел V

Групи за автентичен фолклор

III гр. – от 1 до 7 клас (изпълняват по две песни по избор)

IV гр.– от 8 до 12 клас (изпълняват по две песни по избор)

Раздел VI

"С песните на...."

Всяка година този раздел е посветен на известен народен изпълнител. Право на участие в него имат деца на възраст от 12 до 19 навършени години.

През 2024 г. разделът е посветен на народния певец Георги Чилингиров.

Георги Чилингиров е роден в смолянското село Аламидере, днес Полковник Серафимово. На 14 декември тази година се навършват 110 години от рождението на певеца. Произхожда от стария хайдушки род Чилингирови. В родното му село всички пеят, както е навред в Родопите.

Георги научава народните песни от своя баща Никола. След това започва да учи песни по време на сватби и събори от хората, които ги пеят. Някои от тях знае от майка си. Така успява да запомни повече от 700 песни. ,, Пея за бално и драго’’ – казваше бай Георги и редеше родопски песенни бисери с каба гайдата на приятеля си Стефан Захманов. Незабравими ще останат песните в негово изпълнение: ,, Руфинка болна легнала’’, ,, Галям, галям’’, ,, Добрице, моя дощерьо’’, ,, Стани ми майчо, омеси’’, ,, Кукувица е рано закукала’’, ,, Де се е чуло, видело’’, ,, Вчера си майчо заминах’’.

Георги Чилингиров не бе просто певец, той беше олицетворение на родопската песен. Ще го запомним с хайдушката осанка, засукани мустаци, кожен силяхлък с нож и револвер, с духовитите и сладки приказки и мерака за живот. Войводата на родопската песен не е жив, но старите му песни живеят и младите ги пеят.

Удостоен с наградата ,, Майстор на народната песен’’, увековечил я за идните поколения, днес бай Георги с право може да бъде наречен доайен на родопските певци.

Вирни се горе