Курортът Баните празнува пищно троен празник

Курортът Баните празнува пищно троен празник

Балнеоложкият курорт #Баните в сърцето на Родопитепразнува пищно троен празник. По традиция на Гергьовден местните приемат гости от близо и далеч за най- големият си празник - на община Баните и минералната вода. Баните е известен център за балнеолечение с минералната си вода, заради която хора идват да се лекуват от близо и далеч. Тя влияе на заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система и на стомашно-чревният тракт. На Гергьовден по традиция местните я почитат, вярвайки че на празника водата е най-лековита,предаде Марица бг.

"Община Баните е място с традиции, история и култура. Тук живеят добри и стойности хора, които в годините съхраняват нейното минало, мислейки и за нейното бъдеще. Докато общността ни е единна и докато ценим нашите ресурси и богатства, ние ще успяваме заедно да я развиваме и популяризираме навсякъде. Най-важното, за да се случва всичко това, е да се подкрепяме, да си вярваме и да се обединяваме. Сигурен съм, че това е в кръвта на всеки родопчанин. Пожелавам на всички ви здраве, щастие и сили за добри дела. Нека тези празнични дни ви донесат радости и положително настроение", каза кметът на община Баните Павлин Белчев, откривайки тържествата.

Почетен гост на празника бе президентът Петър Стоянов. Днес той изненада събралото се множество като изпълни от сцената веселата родопска песен "Торнал е Тодьо на гурбет да иде". Държавният ни глава в периода 1997-2002 година е потомък по бащина линия на род от родопското село Манастир. На празника в Баните той бе в компанията на тандема Валя Балканска и гайдарят Петър Янев.

На празника по традиция се отличават най-изявените в различни сфери на живота местни жители.

Тази година, с решение на Общинския съвет в Баните, за почетен гражданин на Общината е отличен бившият кмет на община Баните Милен Белчев, който скоропостижно почина от Ковид -19. Той е отличен за изключителния му принос за община Баните и особено големите му заслуги за изграждането и развитието на родния край. Неговият син Павлин Белчев в момента е кмет на общината след спечелените предсрочни избори.

Със Златен плакет на община Баните бе удостоен д-р Вихър Огнянов - за приноса му в областта на образованието, науката и културата.

Златен плакет на община Баните получи и инж.Татяна Чолакова-Петрова - за активната й работа като общественик с благотворителна цел.

Със Златен плакет бе удостоена и Кристина Патева - за заслугите й за популяризиране и рекламиране на община Баните като туристическа дестинация, грижата й за възрастните хора и пазител на традициите.

Адвокат Тодор Батков връчи ключа на "Дачия Дъстър" на шефа на РУ-Мадан, главен инспектор Павел Диев. Той дари автомобила за нуждите на община Баните.

Събитието уважиха областният управител Стефан Сабрутев и представители на посолството на Кралство Нидерландия у нас. Празникът продължава с народно веселие.

Снимка:Марица

Вирни се горе