Курбан за безаварийно пътуване раздадоха на пътя Смолян – Пловдив

 Курбан  за безаварийно пътуване раздадоха на пътя Смолян – Пловдив

Над 700 порции курбан раздадоха днес на пътя Смолян – Пловдив против жертви в катастрофи по пътищата. Тази година курбанът е и в памет на жертвите от автобуса на АМ „Струма“. Молебен за здраве отслужи Смоленският епископ Висарион в съслужение със свещеници от Смолян и Чепеларе. Духовниците осветиха курбана и 2000 икони – ключодържатели с лика на Света Богородица, магнити-икони, както и стикери за автомобили, призоваващи към пътна безопасност. На събитието присъстваха областният управител на Смолян Стефан Сабрутев, съветник на министъра на външните работи на Р Северна Македония у нас Юфтим Спахию, Николай Иванов – председател на УС на Българската браншова асоциация за пътна безопасност, директорът на ОД на МВР – Смолян ст. комисар Николай Димов и др.

Областният управител на Смолян благодари на кмета на Забърдо за спазената за поредна година традиция. „Пътят Асеновград – Смолян е изключително опасен, много натоварен и се надявам, че държавата в следващите години ще предприеме действия по неговото разширяване с трета, дори четвърта лента. Изключително натоварен е и днес пътят Смолян-Пловдив. Както виждате има колони от автомобили и в двете посоки.“, каза Стефан Сабрутев.

„С инициативата искам да заявим, че е нужна по-голяма отговорност от всички, чиято дейност е свързана с безопасността на пътищата ни, както и от всички участници в движението“ , каза кметът на Забърдо Валентин Черпоков, по чиято инициатива за 15-та поредна година преди Нова година се прави този курбан за по-малко жертви по пътищата.

„Това събитие днес тук показва, че между двете държави има много повече интереси, отколкото са разликите. Това го показва и многобройният народ, който е тук на събитието, за което лично благодаря много, че отдават почит на жертвите“, каза от името на Р Северна Македония Спахию. Той благодари в словото си на екипа на Пирогов и организацията на държавата в трагедията с автобуса.

„В момента сме едни от „лидерите“ по жертви и тежко ранени в Европа. В част от северозападните държави статистиката показва, че хората умират три пъти по-малко, отколкото ние по пътищата. Пътната безопасност трябва да бъде изведена като първи и основен приоритет“, каза Николай Иванов- председател на УС на Българската браншова асоциация за пътна безопасност.

Областният управител на Смолян коментира и щетите от бедствието, от което пострадаха много общини в областта. Към момента на държавата са предоставени списъци с подробни количествени сметки за щети от над 9 млн. лв. „Очакваме щетите да се увеличат, тъй като сега, заради снега, много от тях са скрити. Днес проверяваме състоянието на язовирите и се надяваме дъждът да бъде по-малко, защото очакваме 50-60 л/кв. м, а и времето е топло и снегът, който е отдолу се топи“, каза Сабрутев. Той заяви, че и тази сутрин е водил разговори с Министерски съвет и е заявено, че ще има средства след Нова година за отстраняване на щетите, като ще се направи ремонта на пътя за Триград. Към момента е представен частичен проект, който се очаква да се допълни и веднага след празниците да започне ремонта. Има обходен маршрут по горски пътища и през него Триград ще се снабдява с хранителни продукти. Специално за възстановяването на пътя към Триград разчетите сочат, че са нужни около 800 000 лв. С тази средства ще се възстанови изцяло пътя, както е бил първоначално, каза още областният управител на Смолян.

Вирни се горе