Купуваме жилище и с потребителски кредит

Купуваме жилище и с потребителски кредит

До 147 000 лева можем да теглим от банките под формата на потребителски кредит, решиха депутатите. Така с този заем ще можем да си купим дори жилище.

Досега таванът на потребителските кредити беше 40 000 лева.

„Идеята е хората да могат сами да изберат какъв кредит да вземат за такава голяма покупка“, обясни зам.-председателят на Синята коалиция Мартин Димитров. Плюсовете на потребителския кредит спрямо ипотечния са, че документите са по-малко, но пък лихвата е по-висока.

Освен това промените предвиждат и възможността да се откажем от потребителския кредит, който сме взели, при минимална санкция.

Ако до 14 дни преценим, че офертата на друга банка е по-добра – просто трябва да попълним документ за отказ.

След това имаме един месец, за да върнем парите, които сме взели. Естествено, ще дължим лихва за времето, в което парите са ни били на разположение.

Десницата и левицата обаче влязоха в спор по въпроса как да се ограничи възможността банките да увеличават безконтролно лихвите.

Предложението на Янаки Стоилов от „Коалиция за България” е те да бъдат контролирани по критерии, изработени от БНБ – залата го отхвърли. Сега в Закона за потребителския кредит пише, че банките са принудени да попълват стандартен формуляр с указание от какво ще зависи евентуалното увеличение на лихвите.

Тоест, по думите на Мартин Димитров, няма да могат да ги увеличават произволно и едностранно. Клиентът ще е наясно с цялата информация още при подписването на договора.

Законът предвижда важна промяна и по отношение на рекламите.

Предупреждението „важен е дребният шрифт” скоро няма да а актуално. Десетките клипове със суперизгодни оферти за потребителски кредити ще трябва да се сменят.

Новото изискване е цялата важна информация в рекламата за кредит да е изписана с еднакъв шрифт.

Все пак, по отношение на договора – не подписвайте, преди да сте прочели малките букви.

Вирни се горе