Кукери гониха злото в Широка лъка

Кукери гониха злото в Широка лъка

Тази година селото организира Песпонеделник, като член на Федерацията на европейските карнавални игри

Провеждащият се всяка година в родопското село Широка лъка празник “Песпонеделник”, си остава един от най-колоритните и популярни кукерски събори на територията на цялата страна. Наследник на древноезически ритуали, съвременният “Песпонеделник” е обогатил съдържанието си с доста елементи от религиозните обичаи в християнството.

Тази година кукерския фестивал събра хиляди гости от страната и чужбина.Над 250 кукери гониха злото в Широка лъка.

Днес празника започна в 10.00 ч. с поднасянето на цветя пред всички паметници в Широка лъка, а от 12.00 ч.започна и фестивалът „Песпонеделник“.

Кукери от цялата страна се събраха в Широка лъка, за да подрусат чанове и да размахат дървени саби срещу злите духове. Сред всички останали обаче, които не влизат в категорията „зли духове“, тази дандания предизвиква голяма забава. Без да се усетите, започвате да подскачате на място в ритъма на хлопките, а краката сами ви повеждат към извиващото се хоро на мегдана на селото.

Пет кукерски състава от страната участваха в кукерския фестивал „Песпонеделник“. Сред тях бяха още състави от село Долен – Златоградска община, от Драгоданово и Трапоклово – Сливенско, и от Климент и Васил Левски – Карловско, както и от Широка лъка.

Ръководителят на широколъшкия състав Стоил Калфов заяви, че празникът „Песпонеделник“ в Широка лъка се чества от незапомнени времена, като с известни прекъсвания е запазен и до днес. В състава на Широка лъка най-малкият кукер бе на 5 години Ангел Бечев.

Местните песяци символично заораха нивата, за да е плодовита годината. Най-интересната маска, която е уникална за широколъшките кукери е двойната. Тя датира от началото на 20 век и изобразява фронтовак, загубил краката си и носен на гръб от жена си. За първи селото организира Песпонеделник като член на Федерацията на европейските карнавални игри. Имаше гости и от седем държави. По традиция кукерите представяше Веска Бабаджанкова.

Докато сте се загледали в изпълнение на сцената или просто се разхождате по улиците, се смята за съвсем приемливо някой от кукерите да ви мушне с дървената си сабя, да ви дръпне за косата или да ви мацне чернило на лицето. Вярва се, че така ще бъдете здрави цялата година.

Празника уважиха депутатът д-р Даниела Дариткова, председателят на Общинския съвет Филип Топов, кметът Николай Мелемов, заместникът му Марин Захариев, секретарят на община Смолян Замфир Копчев и общински съветници.

Организатори на маскарадните игри са читалище „Екзарх Стефан” и кметство Широка лъка, както и спонсори.

Кукерският събор в Широка лъка се осъществява ежегодно от 1977 година насам.

Вирни се горе