Криминалисти предотвратиха три опита за телефонни измами

Криминалисти предотвратиха три опита за телефонни измами

Във връзка зачестилите опити за телефонни измами, през вчерашния ден служители от отдел „Криминална полиция“ при ОДМВР-Смолян са предотвратили няколко опита. До момента няма данни за измамени граждани, но опасността остава налице. В три от случаите престъпленията са предотвратени след бърза и професионална реакция на полицията, като в единия случай се касае за сума от 10000 лв. Първоначалните обаждания са постъпили на стационарни телефони на възрастни хора, като е приложен сценарият за пострадал близък, който има нужда от лечение и за това са необходими пари, обаждането е от мъж представящ се за полицейски служител. Характерно е, че измамниците искат мобилния номер на жертвите си и поддържат непрекъснат контакт, за да ги държат под контрол и да направляват действията им.

Отново призоваваме хората да не се подлъгват, да не предоставят лични данни и по никакъв повод да не дават парична сума на непознати хора.

При съмнителни разговори веднага да се подаде сигнал на телефон 112. Умоляваме всички, които имат възрастни родители и роднини да им обяснят за измамните схеми и сценарии и да ги предупредят да не дават по никакъв повод пари, искани по телефон.

Вирни се горе