Крайпътна чешма в Родопите се превърна в библиотека

 Крайпътна чешма в Родопите се превърна в библиотека

Крайпътна чешма в Родопите се превърна в библиотека. Инициативата стартирала спонтанно преди дни, когато преминавайки от там Ваклин Юруков забелязал, че има оставени няколко книги и решил да развие идеята, предаде Дарик радио.

„Имаше оставени 7-8 книги. На мен това ми хареса и реших да го доразвия. Така създадох страницата във Фейсбук. С колегите го поехме като инициатива. Съответно в събота дарихме 100 заглавия . Поставихме един метален стелаж, след което се започна един хубав процес. Започнаха и други хора да оставят заглавия, събират се и други, взимат книги и четат. Получи се доста интересно“, разказва Ваклин.

Юруков е управител на офис за куриерски услуги в Мадан, а живее в Златоград, като всеки ден минава покрай чешмата, която е построена с дарения на труд и средства от доста хора.

„Между двата града има един проход, който се казва „Печинско“. Тя е на 2 км преди върха. Направена е доста добре, покрита е, а водата е много хубава за пиене. По принцип в Родопите е традиция да се строят чешми, хората приемат това нещо като нещо хубаво. Изграждат ги и в памет на свои близки. Въпрос на чест е да построят чешма. Тази чешма буквално са я направили доста хубава, вложени са доста средства. Доколкото аз имам информация, основният организатор е едно момче, което живее в Мадан и е мениджър в „Горубсо“. Казва се Пламен Керменов. Основно той се е занимавал с организацията, но много фирми са дарили труд, техника за да се работи там и се е получила хубава чешма“, разказва още Юруков.

Той и неговите колеги са поели и ангажимента ежедневно да почистват района и да събират сметта, за да поддържат чистотата и да е приятно за хората, които спират на чешмата. Идеята с планинската библиотека ще продължи да се развива, уверява ни Юруков. В импровизираната библиотека има книги от различни жанрове.

„Има всякакви заглавия, включително вчера ми направи впечатление, че бяха оставили дори и Библия, което много ме радва. Харесва ми, че хората харесват тази идея“, развълнувано коментира още той.

Вече има допитвания и на хора от страната, които искат да дарят книги за горската библиотека, наречена от създателите й „Чешмата с книгите“.

Това не е първата чешма в Родопите, на която човек може да намери книга и да прочете, като принципът навсякъде е един – вземи прочети и върни, но определено тази е с най-много заглавия. Според инициаторите, водата и книгите са удивителна комбинация, като споделят още, че водата създава и поддържа живота, а книгите го осмислят.

Вирни се горе