Кратко ръководство за избор на мото ботуши

Кратко ръководство за избор на мото ботуши

Грешката на повечето начинаещи мотоциклетисти е, че избират ботуши по дизайна им, а не по качествата, които притежават. Все пак, ботушите се избират така, че да предпазите краката си от лошо време и инциденти. Използването на обикновени обувки, крие своите рискове:

• Фрактури на костите;

. Охлузвания;

• Мускулни и ставни травми.

• Изгаряния от мотора;

• Инвалидност.

Със сигурност не ви е лесно да се ориентирате в огромния лабиринт от модели и цени, но ние ще дешифрираме информацията така, че да изберете най-доброто за себе си.

За какво каране ще се използват?

Кажи ми по какви пътища ще минаваш, за да ти кажа какви ботуши да обуеш. Или иначе казано, основният критерий за избора на ботушите е използването на мотоциклета. Например, ако пътувате само до работата си с него, нямате нужда от същите ботуши, които има пилота на пистата. Затова е добре да дефинирате нуждите си.

Както обикновените обувки, така и ботушите за мотоциклет си имат модели, подходящи за различни видове пътища и условия. Главната им цел е да допринесат за цялостната защита на моториста. Основните видове, с които ще ви запознаем са:

Градски ботуши - ежедневните или градските мотоциклетни ботуши са адаптацията на ежедневните обувки. Те са удобни и гъвкави, предназначени за извършването на ежедневните задачи, но с допълнителна защита.

Обикновено те са с подсилване на глезена и пръстите. Изработени са от абразивоустойчиви материали, като могат да бъдат водоустойчиви или с мембрани за охлаждане за най-горещите дни.

Подметката е гъвкава и комфортна, но е с вътрешни подсилване, за да предотврати счупването на крака в случай на злополука, но без да губят гъвкавостта си. Градските мото ботуши за идеални за всекидневно придвижване.;

botysh

Източник на изображението: pexels.com

Спортни ботуши - те са предназначени за ендуро и мотокрос, предлагайки максимална защита на водача. Имат висок ръб за защита на тибията и фибулата (голям и малък пищял), изработени от високоустойчиви материали, които им придават твърдост, за да предотвратят усукване на стъпалото в случай на падане или удар.

По-големият брой закопчалки държат ботуша сигурно закрепен към крака. Тъй като ендуро и мотокрос ботушите са насочени към по-високо ниво на защита, те са по-тежки и неудобни за ходене.;

leti

Източник на изображението: pexels.com

Шосейни мото ботуши - Шосейните или туристическите мотоциклетни ботуши съчетават добра защита на пътя, с приятно удобство както при каране на мотоциклета, така и при разходка.

Този тип ботуши са перфектни за хората, които обичат да пътуват през уикендите или да обикалят в страната и чужбина с дни. Дизайнът им обикновено е висок, осигурявайки максимална защита, като има и модели с нисък дизайн, с цел увеличаване на комфорта за сметка на защитата.

Изработката им най-често е от кожа, за да не се запотяват краката на водача, като се комбинира с високоустойчиви и водоустойчиви материали. Някои шосейни модели ботуши са с отвори за дишане.

motor

Източник на изображението: unsplash.com

Защита

След като вече сте разбрали за какво ще ви трябват точно ботушите, е важно да отделим и нужното внимание на защитата. Защитата е основната цел на този вид обувки и за тях е задължително да разполагат със стоманеното бомбе и подсилване на петата. Всеки допълнителен защитен елемент е бонус, като трябва да знаете предварително, че това ще е за сметка и на комфорта.

Разбира се, комфортът е изключително важен, когато сте на път, затова изберете възможно най-удобните ботуши, но в никакъв случай не жертвайте безопасността.

Бюджет

Добре е бюджетът да е съобразен и с честотата на шофиране. Ако планирате да излизате с мотора си почти всяка седмица, не се колебайте да инвестирате във висококачествен чифт ботуши, който да ви осигури нужната защита.

В случай, че изкарвате мотора си няколко пъти годишно и в зависимост от вида каране, тогава можете да се спрете на такива с по-ограничен бюджет, но пак с добра защита.

В последните години качеството на ботушите от по-нисък клас се подобрява, но ви съветваме да изчакате промоциите, за да си закупите ботуши с високо качество, но на добра цена.

Размер

Един от най-често задаваните въпроси е “Същият номер мотоциклетни ботуши като ежедневните си обувки ли да избера?”. Даваме ви зелена светлина за положителен отговор.

Малко са производителите, известни с несъответствието между техните и стандартните размери. В такъв случай се доверете на продавач-консултант, който да ви насочи или проучете добре за размерите на производителя, на който сте се спрели.

Накратко, както всяка обувка, и мото ботушите си имат различно предназначение, а ние се постарахме да ви запознаем с основните характеристики. Когато моментът за закупуване на ботуши настъпи, съветваме ви да отидете в специализиран магазин и да се оставите в ръцете на професионалистите, които да подберат подходящите ботуши за вас. Екипирайте се правилно!

Вирни се горе