Красимир Вълчев: Учебната година няма да бъде удължавана

Красимир Вълчев: Учебната година няма да бъде удължавана

Учебната година няма да бъде удължавана. Тя трябва да завърши електронно, а учениците ще се върнат в класните стаи само за зрелостните изпити и Националното външно оценяване.

„Направили сме така, че годишните оценки да могат да се оформят само с 2 оценки за срока“, каза образователният министър Красимир Вълчев по време на брифинг в Министерския съвет.

Датите на 1 и 3 юни -12 дин по-късно от първоначалните дати. Матурите пожелание ще бъдат на проведени на 2 и 4 юни. На 2 юни сутринта ще са изпитите по физика, химия и чуждите езици без английски, следобед по математика, история и цивилизация и география и икономика. На 4 юни сутринта – биология и здравно образование и философски цикъл, а следобед – английски език. Допълнителните изпити ще започват в 8.00 и 14.00 часа. Учениците ще бъдат уведомени със служебна бележка за допускане по електронен път до 29 май.

Получаването на свидетелствата ще се забави само с четири дни, с което зрелостниците ще могат да кандидатстват за висши училища в София и чужбина.

Началото на изпитите ще бъде в 9 часа, с час по-късно от първоначално обявеното време за започване.

В зрелостния по български език и литература няма да бъдат включени теми от лириката на Вапцаров и „Железният светилник“ на Димитър Талев.

Изпитът по история и цивилизация няма да включва теми след Първата световна война. От изпита по физика и астрономия ще отпадне всичко след елементарните частици. От изпита по география и икономика ще отпаднат северните региони.

"Принципът, на който сме стъпили, е да спрем на 20-ата седмица при нормално тематично разпределение. Имахме и 2 седмици грипни ваканции, се равняваме на 22-ата седмица. Това не означава, че няма да има материал от периода на електронното обучение“, подчерта образователният министър.

След 4-ти и 10-ти клас няма да се провежда националното външно оценяване.

За учениците след 7 клас то ще се проведе на 15 юни по български и литература, и на 17 по математика. Изпитите ще започнат в 9 часа.

От изпита по български и литература отпадат въпросите по произведенията „Бай Ганьо пътува“ на Алеко Константинов, „По жътва“ на Елин Пелин и „По жицата“ на Йордан Йовков.„Неразделни“ на Пенчо Славейков и „Заточеници“ на Пейо Яворов също отпадат от темите за националното външно оценяване. Във въпросите няма да бъдат включвани въпроси и за сложно съставно изречение и сложно смесено изречение.

По математика няма да се включват задачи за неравенства и успоредници.

„За седмокласниците, които в момента на изпита са в карантина, ще се осигури възможност за полагане на изпита след провеждане на PCR тест предходния ден или 36 часа предварително и след отрицателен резултат те ще положат изпитите си в отделно помещение. Към онзи ден те бяха 14 деца.“, уточни Красимир Вълчев.

Матурите и националното външно оценяване ще се проведат в по-големи зали, с по-малко квестори. Няма да има струпване на ученици, учители и родители, продължи още Вълчев.

Лятото ще се проведат присъствено или частично присъствено част дейностите за тези ученици, които не са били включени в електронното обучение или са били неефективно включени.

Държавните изпити за придобиване на професионална квалификация по теория остава 5 юни, но директорите на училищата могат да определят нови дати за изпита за придобиване на професионална квалификация по практика.

Вирни се горе