Крампи, умора, раздразнителност и сънливост. Липсва ли ви магнезий?

Крампи, умора, раздразнителност и сънливост. Липсва ли ви магнезий?

Магнезият е минерал, който вероятно заслужава много повече внимание, отколкото получава. Той участва в над 300 химични реакции, които са от съществено значение за правилното функциониране на човешкото тяло.

Добрият му ефект може да бъде още по-засилен, ако се приема магнезий комплекс. В него участва не само магнезий, но и витамини, цинк, калий и дори колаген.

Въпреки че минералът се намира в храната, не е необичайно да страдате от дефицит. Продължете да четете, за да разберете защо е толкова важен той и как може да се прояви неговата липса.

Какво всъщност представлява магнезият и каква е неговата функция в организма?

Магнезият е минерал, необходим за правилното функциониране на мускулите, сърцето и мозъка. Той отговаря и за предаването на нервните импулси. Минералът е един от основните хранителни вещества, които тялото не може да произвежда само, така че трябва да се приема чрез храната.

След преминаване през храносмилателната система, магнезият се складира основно в костите и мускулите, откъдето след това се разпределя където е необходимо. Човек, който тежи 70 кг може да има около 24 г магнезий в тялото си. Неусвоените количества се отделят с урината.

Защо магнезият е толкова важен за тялото?

Има няколко причини, поради които магнезият подобрява здравословното състояние и е изключително важен за функциите в тялото.

Ето и част от тях:

● От него зависят над 300 ензимни реакции в организма, които играят важна роля в производството на енергия, а не само за мускулната работа. Той участва в образуването на протеини, контрола нивата на кръвната захар и кръвното налягане.

● Той е необходим за синтеза на ДНК, която носи генетична информация и се намира в почти всяка човешка клетка.

● Магнезият играе роля в производството на ензим, наречен глутатион пероксидаза. Насърчава естествената защита срещу оксидативен стрес и преждевременното стареене на клетките.

● Помага за намаляване на умората и изтощението, като участва в производството на енергия от аденозин трифосфат (АТФ) и помага за стабилизиране на нивата на кръвната захар.

● Помага за предотвратяване на спазми по време на натоварване на мускулите, като редува съкращаване и отпускане отпускане. Контракцията освобождава калций, който след това блокира магнезия и води до релаксация. При магнезиев дефицит мускулът не се отпуска и може да се появи неприятен спазъм.

● Той насърчава здравето на костите.

● Магнезият допринася за правилното функциониране на психиката и нервната система, тъй като участва в предаването на сигнали между мускулите и нервите. Той също така регулира някои рецептори в мозъка, които са свързани с концентрацията и паметта.

Как може да се прояви магнезиевият дефицит?

Както споменахме, магнезият участва в повече от 300 метаболитни процеса в тялото. Следователно неговият дефицит може да се прояви по различни начини.

Има обаче някои симптоми, които са характерни за недостига на магнезий:

● Раздразнителност - това може да бъде тясно свързано с дефицита на магнезий, тъй като този минерал обикновено има успокояващ ефект върху нервната система.

● Мускулни спазми - магнезият в мускулите блокира калция, който участва във фазата на тяхното съкращаване. Дефицитът на магнезий може да причини контракция на мускулите и фазата на освобождаване не настъпва. Възможно е това да причини мускулни крампи, изтръпване или потрепване. Симптомите могат да се проявят не само по време на спорт, но и в покой. Потрепванията на клепача също могат да бъдат отражения от магнезиевия дефицит.

● Неспособност за концентрация - недостигът на магнезий може да повлияе на функцията на неврорецепторите, които са свързани с мозъчните функции като памет, мислене или концентрация.

● Липса на енергия - ниските количества магнезий в тялото влияят негативно върху производството на клетъчна енергия, което води до чувство на летаргия.

● Нарушен сън - магнезият регулира рецепторите, предизвикващи усещане за отпускане и също участват в мускулната релаксация. Липсата му може да причини затруднения при заспиване.

● Повишена нервност - минералът помага за намаляване на нивата на кортизол, който е хормон на стреса. Ниските му нива водят до промени в настроението и тревожност.

Ще завършим с това, че много важни процеси в тялото зависят от магнезия. Неговото значение значително нараства, ако спортувате или сте подложени на стрес. Той може да подобри усещането за спокойствие и съня, както и да намали мускулните крампи. Затова е важно да си го набавяте както чрез хранене, така и с помощта на хранителни добавки.

Източник на изображението: elements.envato.com

Вирни се горе