Кръгла маса срещу домашното насилие в Смолян

Кръгла маса срещу домашното насилие в Смолян

Областният управител Захари Сираков откри кръгла маса на тема: „Повишаване осведомеността относно домашното насилие и насилието основано на полов признак в община Смолян“

Клуб на жените "Родопчанка" - гр. Смолян проведе кръгла маса на тема „Повишаване осведомеността относно домашното насилие и насилието основано на полов признак в община Смолян“. Инициативата се реализира днес в регионалната библиотека "Николай Вранчев" и е с финансовата подкрепа на AVON BG. В нeя ce вĸлючиxa пpeдcтaвитeли нa местни власти, институции от Смолян и региона, медии и експерти от гражданското общество.

Целта бе да се повиши осведомеността на местните власти, журналистите и неправителствените организациите в общината относно домашното насилие и насилието по полов признак, за да се подобри ефективната защита на пострадалите и да се създаде единен фронт от страна на всички институции чрез синхронизация на процедурите и дейностите по превенция и борба с домашното насилие, споделиха организаторите.

Форума бе открит от Областния управител Захари Сираков, който поздрави организаторите, присъстващите, донорите и пожела ползотворна работа, приятен и конструктивен диалог. Лектори бяха: Анелия Йончева – дългогодишен адвокат от Пловдив с голям опит в делата за домашно насилие, която представи темата "Домашното насилие - същност, законодателство, добри практики", а психологът Любомира Кадиева - експерт към Фондация "Да - обеднени срещу насилието“ запозна участниците във форума с темата "Психологически травми при жертви на домашно насилие. Динамика на домашното насилие. Оценка на риска".

„Все повече случаи на домашно насилие излизат наяве, затрупани сме с дела“, каза адв.Анелия Йончева. Според нея, когато жените, жертви на домашно насилие имат къде да отидат, ще имат и смелост да продължат напред. „След пандемията с COVID-19 случаите на домашно зачестиха много. А след случая „Дебора" почти ежедневно имаме консултации и дела за домашно насилие. Специално съдът в Пловдив, буквално е на предела на възможностите, затрупани сме с дела за домашно насилие“, посочи още адв. Йончева.

Последва дискусия. Освен поздравления за актуалността на темата, постъпиха и много конструктивни предложения. След изказването на г-жа Дора Янкова, се стигна до идеята от името на форума да се изпрати отново писмо до Община Смолян и отговорните институции с настояване да се предприемат нужните действия за разкриване на кризисен център.

Дарението от страна на Avon се реализира от Таня Стойчева, Зонален мениджър на Зона 109, която обхваща региона Хасково, Смолян и Кърджали. Нейният екип от представители и мениджъри постигна най-висок ръст в продажбите на благотворителни продукти за четвъртото тримесечие на 2023г. и получи от Avon награда, която инвестира в тази общественополезна кауза. «Зад всяка една идея с кауза стоят хора с големи сърца, които я правят възможна! Дамите от «Родопчанка» са тези, които дават смисъл на усилията на всички за по-добър свят за жените и реализират на практика всичко, което помага на тези жени да бъдат по-добра версия на самите себе си!» коментира Таня Стойчева.

Alte text

Ale text

Alternae text

Alternatixt Alternative tet

Вирни се горе