Костов: Още сме в играта

Костов: Още сме в играта

Още сме в играта, категоричен бе лидерът на ДСБ Иван Костов в сутрешния блок на БиТиВи, коментирайки предстоящите избори у нас.

Относно кандидатурата на Меглена Кунева за президент, съпредседателят на Синята коалиция изтъкна, че тя не е кандидат, който може да привлича внимание, ако остане независима. По думите му, ако бившият еврокомисар получи подкрепата на БСП и ДПС, това означава, че номинацията й е на тройната коалиция.

Костов почти упрекна водещите, че отделят прекалено голямо внимание на Кунева, намеквайки, че социологическите проучвания, който й дават много голяма преднина, са неточни. Който има интерес, той купува социолози – доверието се разчита като гласове за избори, това са ПР-ски хватки, заяви лидерът на ДСБ.

По думите на Костов президентските избори ще бъдат преди всичко премерване на силите между политическите формации. Според тъмносиния лидер до момента българите са били забравили за съществуването на партиите и са гласували за Бойко Борисов, а преди това за Симеон Сакскобургготски. Това става често, изтъкна Костов и обясни: появяват се лидери без политическа подготовка, без качества, радват хората за кратко и след това ги разочароват.

Лидерът на ДСБ припомни за предварителните избори в рамките на Синята коалиция, които са насрочени за неделя. Той призова всички да гласуват, защото масовият вот означава честни избори. Въпреки това Костов сподели, че съществуват опасения и в СДС, и в ДСБ за манипулация на вота и отново призова хората да дадат своя глас.

Винаги изборите променят политическите лица и политическата ситуация. Влизаме в едно обективно състезание и ако не го спечелим и се представим зле, цялата отговорност ще падне върху нас, коментира още съпредседателят на Сините.

Относно кандидатуратa на Стефан Софиянски, той посочи, че най-вероятно целта на бившия кмет на София е да отклони част от гласовете за избирателите на сините. Той остави София по средата на мандата си, зарината с боклук, сега да се връща, след като не е успял, значи има някакви други цели, поясни Костов.

Лидерът на ДСБ съзря предизборни ходове на управляващите относно намерението на кабинета да увеличи заплати и пенсии от 1-ви юли. По думите му ГЕРБ усещат, че са несигурни преди вота и се опитват да спечелят избиратели. Въпреки това, според него, подобни решения няма да спечелят повече гласове на управляващата партия. Иван Костов упрекна кабинета, като посочи, че истинският отговор на ГЕРБ срещу кризата е трябвало да бъде война срещу монополистите, а не кърпежи с пенсии и заплати.

Запитан дали сините ще подкрепят евентуален вот на недоверие, лидерът на ДСБ отговори, че в правителството има министри, които заслужават подкрепа и затова идеите да се иска вот на недоверие за цялостна политика няма да се приемат от Синята коалиция.

Без да назовава името на конкретен министър, но визирийки силовия министър Цветан Цветанов, Иван Костов посочи, че има вицепремиер от който сините са свалилите доверието си. Това е провалил се човек – няма спечелени дела срещу босовете на организираната престъпност, този човек е най-слабото звено на кабинета, обобщи той.

Вирни се горе