Костадинов: По въвеждане на еврото в България продължава да се работи задкулисно

Костадинов: По въвеждане на еврото в България продължава да се работи задкулисно

Служебното правителство продължава да работи задкулисно по въвеждане на еврото в България. Същото е изготвило проект на Закон за въвеждане на еврото в Република България. Проектът е разпространен между институции и браншови организации.

Държавата ни е заплашена от фалит, а служебното правителство на президента Радев продължава политиката на предходните служебни и редовни кабинети. На фона на продължаващата инфлационна буря, която удря по джоба на всеки българин, правителството продължава да хаби държавен ресурс, за да води българските граждани към финансов колапс.

Притеснителен е фактът, че въпреки че правителството официално заяви, че се отказва да въведе единната европейска валута от 1 януари 2024 г., днес то продължава задкулисно да действа за унищожаването на българския лев.

Все още Министерството на финансите не е изготвило официален анализ за всички възможни рискове от въвеждане на еврото в страната ни и очевидно поставя с приоритет написването на закони за унищожаването на българския лева и финансовата ни свобода.

С това министерството нарушава собствените си нормативни изисквания, според които този анализ е задължителен. Припомняме, че Хърватия изработи такъв анализ още през 2018 г. – цели 5 години преди да приемат еврото!

Докато „Възраждане“ организира подписка за свикване на референдум, в която до момента са се подписали 467 000 български граждани, Министерството на финансите задкулистно изработва проект на закон за въвеждане на еврото. В оставащия срок до края на подписката броят на българските граждани, които са я подкрепили, ще надхвърли 500 000.

Защо управляващите бързат и искат да изпреварят свикването на референдум със закон?

Така изготвеният проектозакон е опасен за финансовата стабилност на България и най-вече за парите на българите.

Вътре в него не е написано при какъв курс би било въведено еврото. Нещо повече, вместо яснота и сигурност за курса използва следната формулировка

Чл. 6. Официалният валутен курс на лева към еврото е неотменимо фиксираният валутен курс на лева към еврото, определен в Регламент (EО) № 2866/98 на Съвета от 31 декември 1998 г. относно валутните курсове към еврото на валутите на държавите-членки, които приемат еврото (ОВ, L 359/1 от 31 декември 1998 г.).

Припомняме, че само преди дни служебният министър на финансите коментира, че била възможна промяна на курса лев - евро. Управляващата политическа класа отдавна не държи на фиксирания курс от 1.95583 лв. за 1 евро. Припомняме как ГЕРБ тайно прокара „гъвкаво решение“ за курса в закона за БНБ през януари 2020 г. Очевидно най-важното за правителствата, управлявали в последните години, е как да приспят общественото мнение по въпроса.

Тази промяна в курса, подкрепена със закон, ще е поредното и безпощадно ограбване на българските граждани и стопяване на спестяванията им.

Свидетели сме на пълно пренебрегване на базисни принципи на демокрацията и на това, че за пореден път едно неизбрано, а назначено правителство, поставя под съмнение финансовата ни стабилност. Припомняме, че служебното правителство на Асен Василев, отново назначено от президента, с решението си също придвижи страната ни по-близо до еврозоната.

Очевидно е, че някой задкулисно нарушава макроикономическата рамка от последните 25 години и консенсуса за стабилността на валутния курс и валутния борд.

В проектозакона има и десетки други тревожни текстове. Той не предвижда конкретни и надеждни мерки за защита на потребителите от спекула, свързана с повишаване на цените при въвеждане на еврото. За сметка на това обаче, предвижда се с въвеждане на еврото да се променят всички трудови договори в страната. Смяна на лева с евро ще наложи хиляди, вероятно милиони, промени и вписвания в Търговския регистър. Ще се изисква повсеместно преизчисляване на капитала на търговските дружества и преизчисляване на притежаваните дялове и акции от левова стойност в евро, с възможно закръгляване и промяна в стойностите. Това са само няколко бегли примера. Нека всеки прочете и се замисли за хаоса и допълнителните разходи, които очакват милионите български граждани и фирми.

В името на прозрачност и за да предизвикаме реална дискусия, нека всички българи да видят какво ни очаква. Тук сега публикуваме скандалния (и много опасен!) документ.

Настояваме работата по този закон незабавно да бъде преустановена и да се проведе реална публична дискусия, а не скрити обсъждания по министерства и ведомства. Българска народна банка да вземе отношение по въпроса за запазване на българския лев и на фиксирания курс от 1.95583 лв за едно евро. Миналата седмица БНБ вече определи действията на Министерството на финансите като безотговорни и некомпетентни. Същата оценка ли е валидна сега?

„Възраждане“ продължава да провежда подписка за свикване на референдум и такъв ще има, за да се произнесе българският народ, а не неизбрано, а назначено правителство да взима решения вместо българските граждани.

Българските граждани могат да дадат доверието си на „Възраждане“ с номер 3 в бюлетината!

Избери свободата!

Възраждане е с номер 3 в бюлетината!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вирни се горе