Костадин Василев, директор ДБТ-Смолян: 30% повече безработни лица за 20 дни, заради коронавируса, спрямо същия период на 2019г.

Костадин Василев, директор ДБТ-Смолян: 30% повече безработни лица за 20 дни, заради коронавируса, спрямо същия период на 2019г.

От 1 април 2020г. Дирекция Бюро по труда в Смолян е с нов директор. Това е общинският съветник Костадин Василев, лидер на Земеделския народен съюз в област Смолян. Костадин Василев бе два мандата заместник-кмет на община Смолян.

Г-н Василев, поемате поста и работата на Дирекция Бюро по труда в Смолян във време на извънредно положение и криза, как се отразява това върху броя на безработните лица?

Костадин Василев: Към 3 април 2020 г., 15–тия работен след въвеждане на извънредното положение (ИП) за превенция на Корона вирус инфекцията, състоянието на регистрираната безработица в региона е следната:

Новорегистрираните безработни лица в ДБТ-Смолян от 16.03 – 03.04.2020 г. са 555 лица (по предварителни данни), като 269 от тях при регистрацията си са заявили, че са освободени поради кризата с коронавируса. За сравнение със същия период на 2019 г. броят на новорегистрираните е бил 156 или увеличението е с близо 30 %.

Среднодневният брой регистрирани лица за периода от 16.03.2020 г. до 03.04.2020 г. е 37 лица, при 12 среднодневно среднодневен брой преди въвеждането на извънредното положение от 12 лица.

От кои сектори са освободени най-много лица?

Костадин Василев: От регистрираните безработни след обявяване на извънредното положение, най-голям дял са били заети в икономическа дейност „Хотелиерство и ресторантьорство” – 23.3%, следвани от сектор „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети” – 12.6% и „Преработваща промишленост» – 11,6%. Останалите сектори имат по-малък дял.

По какви програми работи Агенцията по заетостта във време на „пандемия”?

Костадин Василев: В ДБТ -Смолян започна приемането на документи от работодатели по ПМС № 55/30.03.2020г. за изплащане на компенсации с цел запазване на заетостта при извънредното положение или т.нар. мярка 60:40. Има очаквания, промяната, свързана с поемането и на осигуровките от държавата, да стимулира повече работодатели да се възползват от тези компенсации по тази мярка. До момента са кандидатствали едва 5 работодатели за 15 техни работници и служители. Можете да се запознаете подробно с начина на кандидатстване в рубрика „Изплащане на компенсации за запазване на заетостта” на началната страница на интернет сайта на Агенцията по заетостта и в раздел „Предлагащи работа”, където са публикувани:

Процедура за кандидатстване на работодатели за изплащане на компенсации по ПМС № 55/30.03.2020 г., утвърдена от Изпълнителния директор на Агенцията по заетостта, съдържаща информация за реда и условията за кандидатстване;

Образец на Заявления за изплащане на компенсации и декларации, (електронен формат);

Образец на Списък на работниците и служителите, за които се подава заявление за изплащане на компенсации по реда на постановлението (електронен формат); Инструкция за изготвяне на Списъка (помощен материал) ;

Документи от работодатели, кандидатстващи за изплащане на компенсации по реда на ПМС 55/2020 г., ще се приемат във всички дирекции „Бюро по труда” в страната в периода от 31-ви март до 21-ви април 2020 г.

Продължава ли работата по проект ”Нова възможност за младежка заетост”, който е по-известен като процедура „Младежка заетост”?

Костадин Василев: По проекта процедурата работодателите разкриват работни места за младежи до 29 год. възраст включително, като на работодателите се предоставя възможност да наемат обучени лица за с цел стажуване или наемат лица и да ги ги обучават по време на работа по проекта. Допустими са работодателите във всички сфери на икономиката, с изключение на селското, горското и рибно стопанство, както и централните държавни администрации.

От тази година стартира една интересна програма – „Предоставяне на грижи в домашна среда”, кажете ни повече за нея?

Костадин Василев: Програмата е насочена към осигуряване на заетост на безработни лица, като домашни помощници. Тези лица ще се грижат за хора с определени от 80 до 89,99 на сто степен на трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане с право на чужда помощ, както и за хора над 65-годишна възраст в невъзможност за самообслужване, които не са освидетелствани по съответния ред от органите на медицинската експертиза в Република България. Работодатели по нея са общинските администрации.

Продължава действието и на проект „Родители в заетост” по ОП РЧР. Целта на проекта е чрез назначаване на безработни лица за детегледачи да се осигури по-доброто съвместяване на професионалния с личния живот на родителите с деца от 0 до 12 годишна възраст.

Все пак обръщаме внимание, че с оглед на извънредното положение препоръчваме при възможност реалното постъпване на работа на лицата (детегледачи), които попадат в застрашените групи, да бъде след отмяна на обявеното извънредно положение в страната. Чакат се допълнителни Указания в тази насока.

Вирни се горе