Костадин Грозданов: Треньорът работи 24 часа в денонощието и 365 дни в годината 

Костадин Грозданов: Треньорът работи 24 часа в денонощието и 365 дни в годината 

 На 4 февруари треньорът по вдигане на тежести Костадин Грозданов навършва 50 години треньорска дейност..

Той е роден на 07.10.1952 г. в с. Павелско, обл.Смолян. Завършва основното си образование в родното си село, след което завършва Техникум за физкултура  и спорт –„ Васил Левски“ в Пловдив, специалност футбол.

След отбиване на задължителната си военна служба започва работа като треньор по футбол в Дружество за физкултура и спорт „Родопа“ – Смолян на 4 февруари 1974 година. В продължение на 17 години е треньор в детско-  юношеската школа по футбол в Смолян.

През това време негови футболисти заиграват за професионални футболни отбори, като Николай Карапетров е включен в младежкия  национален отбор и е играл на Турнир Дружба в бившата Германска демократична република. Негови футболисти са още Иван Радулов, Огнян Митрашков, Ангел Караиванов, Юлиян Сюрджиев, Емил Лавчиев, Станимир Демирев, Тодор Данчев  и др.

От 1 април 1990 година той започва работа в клуба по вдигане на тежести „Родопа“. През този период Грозданов съумява да подготви и изпрати трима състезатели на олимпийски игри – Даниела Керкелова (2000 г, Сидни – Австралия, 5 – то място) , Величко Чолаков (2004, Атина – Гърция, бронзов медалист) и Милка Манева (2012 г, Лондон  - Англия, сребърен медал).

Изявени негови състезатели са още  Валентин Саров, Йорданка Апостолова, Недко Карамбиков, Николай Мирчев, които са  участници на световни и европейски първенства и са се завръщали с медали от тях. В актива си като треньор има множество републикански титли, спечелени с негови състезатели и подобрени рекорди.

Пет десетилетия  от своя живот отдава за възпитанието и подготовката на спортисти в Смолян. През тези години не пести енергия и сили за развитието им. Като по пътя си среща много несгоди и неразбирателство от властимащите, но въпреки всичко не се отказвал от битките в името на спорта.

За успехите си е награждаван многократно с различни отличия. Грозданов е Почетен гражданин на Смолян, носител на Златна значка на град Неделино и заслужил треньор.

Повече подробности вижте в интервюто с Адреан Кулев:

https://www.facebook.com/100059997318522/videos/279611971583912

Вирни се горе