Конкурсът "Широка лъка пее, свири и танцува" отново пред публика

 Конкурсът "Широка лъка пее, свири и танцува" отново пред публика

Третото издание на конкурса “Широка лъка пее, свири и танцува” на 5 и 6 юни се планира да бъде отново пред публика. Това съобщиха от Националното училище за фолклорни изкуства /НУФИ/ в Широка лъка, което е организатор на конкурса. Изпълнители от цялата страна заявяват участие във фолклорния форум, който дава сцена на изпълнители от 5-годишна възраст до 12-и клас.

Облекчаването на противоепидемичните мерки засега позволява провеждането на конкурса пред публика. Организаторите се надяват до началото на юни епидемичната обстановка да не наложи нови ограничения относно провеждането на културни събития и масови прояви. Заради пандемията, миналогодишното издание на “Широка лъка пее, свири и танцува” се състоя в зали с камерна публика.

Участниците в конкурса ще се изявят в 6 раздела и различни възрастови групи. Фолклорният фестивал ще представи индивидуални изпълнители, народни оркестри, хорове, камерни инструментални и вокални групи, танцьори, групи за автентичен фолклор. Разделът “С песните на …” тази година е посветен на творчеството на Валя Балканска.

Организаторите от Музикалното училище в Широка лъка наблюдават засилен интерес към фолклорния фестивал, който се превърна в традиционен форум за изява на най-малките изпълнители на българска народна музика. След ограниченията по време на пандемията, публиката е още по-нетърпелива и очакваща нови концерти, според музиканти от НУФИ.

Вирни се горе