Конкурс на РЗИ – Смолян призовава тинейджърите да отложат пиенето

Конкурс на РЗИ – Смолян призовава тинейджърите да отложат пиенето

При редовно пиене в тази възраст се увреждат зони от мозъка, които управляват паметта, ученето, математическите способности и мисленето.

Регионалната здравна инспекция обявява литературен конкурс сред гимназистите в област Смолян по повод на отминаващия февруари като „Месец на трезвеността“. Конкурсът е под традиционното за инициативата име „СМАРТ.АРТ“ и цели да насочи вниманието към предотвратяването на ранната употреба на алкохол. Учениците могат да участват с есе, стихотворение или разказ на тема „БезАлкохолно“, и да отправят послание към връстниците си за многобройни ползи от избора да отложат пиенето и да намерят други по-пълноценни начини да се изявяват, забавляват и релаксират.

Събирането на предложенията ще продължи до 29 март. Победителите ще бъдат определени от експертно жури и ще получат наградите си по случай Световния ден на здравето, 7 април. За повече информация относно регламента желаещите могат да посетят интернет страницата здравната инспекция https://www.rzi-smolyan.com.

Алкохолът е най-употребяваното от младите упойващо средство, но истината е, че при тинейджърите няма безопасна употреба на алкохолни напитки. Младежите са много по-уязвими от възрастните, защото нямат изградена физическа поносимост към алкохола, а развиващите се мозък и тяло са по-чувствителни към въздействието му. При редовно пиене в тази възраст се увреждат зони от мозъка, които управляват паметта, ученето, математическите способности и мисленето. Колкото по-рано един млад човек започне да употребява спиртни напитки, толкова по-голям е рискът от здравословни щети и зависимост по-късно в живота. Въпреки това, повечето проблеми с алкохола при младежите възникват в следствие на самото опиянение и се свързват с риск от алкохолно натравяне, безразсъдно поведение и агресия, възникването на инциденти и травми, нарушаване на закона и други.

Проучване на РЗИ от 2017 г. сред деветокласниците от област Смолян показва, че алкохолът е най-употребяваното психоактивно вещество. Опит с него някога през живота имат две трети от учениците, а консуматори поне един път през последния месец са близо 40% – 43% от момчетата и 35% от момичетата.

При немалко деветокласници е налице злоупотреба с алкохол. Учениците в цялата област, които са пили поне десет пъти, или средно всеки трети ден през последните 30 дни, са 5%. За същия период са се напили поне веднъж 10% от проучваните младежи, а над 20% са пили запойно – това са 28% от момчетата и 15% от момичетата.

Пресцентър на РЗИ – Смолян

Вирни се горе