Компостери за биоразградими отпадъци ще бъдат раздадени в Смолян и Баните

Компостери за биоразградими отпадъци ще бъдат раздадени в Смолян и Баните

Компостери за биоразградими отпадъци ще бъдат раздадени на 150 домакинства в община Смолян и 50 в община Баните. Това бе съобщено на пресконференция в Община Смолян относно започващия проект „Въвеждане на общински схеми за разделно събиране и рециклиране на отпадъци на територията на община Смолян и община Баните“, финансиран по програма „Опазване на околната среда и климатични промени“,предаде БТА.

По проекта се предвижда въвеждане на разделно събиране и рециклиране на строителни отпадъци, излезли от употреба автомобилни гуми и биоразградими отпадъци в община Смолян. За територията на Баните са заложени схеми за сепарирано събиране и рециклиране на опаковки от хартия, картон и стъкло, както и компостери за биоразградими боклуци.

През следващата седмица са планирани информационни дни по проекта в Баните, при което на жителите ще бъдат демонстрирани възможностите за използване на компостери. Съдовете за разделно събиране на отпадъците вече са осигурени в община Баните, а за Смолян предстои обявяване на обществена поръчка за доставка. Наред с раздаването на домакинства, компостери ще бъдат поставени и на публични места в областния град. До съдовете за боклук, предназначени за автомобилни гуми, ще бъдат монтирани камери за видеонаблюдение, за да не се стигне до промишлено изхвърляне на каучуковия отпадък.

От Община Смолян ще сключват договори с фирми изпълнители за рециклирането на събираните строителни, биоразградими отпадъци и автомобилни гуми.

Общата стойност на проекта е 604 хил. лв. Водеща организация е Община Смолян, а партньори – общините Баните и Кристиансанд (Норвегия).

Вирни се горе