КОМИТСКОТО СЕЛО СЛАВЕЙНО ОТБЕЛЯЗА 120 ГОДИНИ ОТ БЕЗСМЪРТНАТА ЕПОПЕЯ НА ПРЕОБРАЖЕНЦИ

КОМИТСКОТО СЕЛО СЛАВЕЙНО ОТБЕЛЯЗА 120 ГОДИНИ ОТ БЕЗСМЪРТНАТА ЕПОПЕЯ НА ПРЕОБРАЖЕНЦИ

Всяка година в началото на август комитското село Славейно, което е център на борбите в родопския край, събира родолюбци, за да засвидетелстват своята почит към героите-преображенци.Националните тържества, посветени на 120 годишнината от Илинденско – Преображенското въстание започнаха с панихида в памет на загиналите герои за свободата ни в храм „Св. пророк Илия”.

Кулминацията на честванията беше тържествената заря-проверка. „За нас е чест, че толкова години вече се поддържа традицията и всяка година в най-бунтовното село Славейно се честват годишнини от Илинденско-Преображенското въстание“, каза в приветственото си слово зам.-кметът Марин Захариев, който поздрави славейновци за това, че пазят жива паметта за тези, които са се борили и са жертвали живота си за свободата на родния край.

Главният секретар на областната администрация Георги Кисьов посочи в словото си да не забравяме святото дело на преображенци, които са дали живота си, за да бъде България свободна и независима държава.

На 6 август в местността Хайдушки поляни ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Преображенци и пред гробовете на Пейо и Кольо Шишманови.

Организатори на честванията са: Община Смолян, Съюз на тракийските дружества в България, кметство Славейно, читалище „Съгласие -1883”, Църковното настоятелство и ГПК „Мурджов пожар”

Вирни се горе