КОМИТСКОТО СЕЛО СЛАВЕЙНО ОТБЕЛЯЗА 119 ГОДИНИ ОТ БЕЗСМЪРТНАТА ЕПОПЕЯ НА ПРЕОБРАЖЕНЦИ

КОМИТСКОТО СЕЛО СЛАВЕЙНО ОТБЕЛЯЗА 119 ГОДИНИ ОТ БЕЗСМЪРТНАТА ЕПОПЕЯ НА ПРЕОБРАЖЕНЦИ

Всяка година в началото на август комитското село Славейно, което е център на борбите в родопския край, събира родолюбци, за да засвидетелстват своята почит към героите-преображенци.Националните тържества, посветени на 119 годишнината от Илинденско – Преображенското въстание започнаха с панихида в памет на загиналите герои за свободата ни в храм „Св. пророк Илия”.

Кулминацията на честванията беше тържествената заря-проверка. Председателят на Общинския съвет - Смолян, Ангел Безергянов посочи в словото си да не забравяме святото дело на преображенци.Те са дали живота си, за да бъде България свободна и независима държава. Трябва да помним техният подвиг и да го предаваме на идните поколения.

Безергянов пожела на всички жители и гости на селото здраве и успехи.

Днес в местността Хайдушки поляни бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Преображенци и пред гробовете на Пейо и Кольо Шишманови.

Организатори на честванията са: Община Смолян, Съюз на тракийските дружества в България, кметство Славейно, читалище „Съгласие -1883”, Църковното настоятелство и ГПК „Мурджов пожар”.

slaveino

Вирни се горе