Комисия ще разпределя даренията за Лили и Митко от село Вълчан дол

Комисия ще разпределя даренията за Лили и Митко от село Вълчан дол

Специална комисия бе определена от община Баните за разумно разпределение на даренията за Лили и Митко от село Вълчан дол. Петокласничката Лили и осмокласникът Митко от село Вълчан дол трогнаха стотици хора със съдбата си да перат и събират дърва, заради болните си родители.

Сега пристигат дарения от всички континенти. Затова целта на комисията, в която влизат представители на социалните служби, директор на училище и кметове, е да координира даренията и да направи пълна отчетност. Другата им задача е постъпилите парични средства да се опишат и децата да ги получават във вид на стипендии във времето, съобщи Дарик.

Припомняме, че от три години децата сами въртят домакинството и заспиват на чиновете в училище от умора. Те ходят на училище в съседното село Давидково. През февруари съученици на Митко от 5 до 8 клас събраха пари да му купят обувки, тъй като единствения чифт, който имал, се скъсал, докато спортувал в училището. Децата знаели, че момчето няма да има с какво да дойде на училище, защото родителите му няма с какво да му купят обувки. Съучениците му не намерили в селото през февруари да му купят обувки и му купили храни. Акцията им обаче се разчу и като лавина увлече в социалните мрежи хиляди.

Първо се отзова собственичка на фирма за спортни стоки, която им подари нови спортни екипи. Тя оставила и пари при домакинката на училището да се купуват хранителни продукти и хигиенни препарати за семейството.

“За Лили и Митко дойдоха доста дарения. Имат вече достатъчно храни и дрехи. Поне на този етап. Те имат нужда повече от психолог и стипендии. Децата са объркани, защото родителите им са болни и доходите в семейството са ниски”, споделя Елка Ашикова от Бюрото по труда в Баните. Тя познава живота на децата още от раждането им.

Преди години бащата Ангел Хайтов работел по програма за временна заетост. Получил обаче два последователни инсулта, не се лекувал и така преди три години останал на легло. Той се оказал и със счупена става на крака.

Общината и социалната служба в община Баните му били осигурили лечение и прегледи, платили и за години назад здравните му осигуровки. Те съдействали мъжът да бъде приет в болница. Били вече намерени и спонсори за операцията. Ангел влязъл в болница, но отказал да му бъде извършена интервенция през януари. Човекът обаче бил убеден от общината и близките и след Великден ще бъде настанен за лечение. От Баните се надяват да успеят да го склонят, за да стане на крака и да се грижи за себе си и семейството и така да облекчат съдбата на двете му деца. След операцията той ще може да мине ТЕЛК и да се пенсионира по болест.

Майката на децата – Надя, също има здравословни проблеми и не успява адекватно да ги гледа, но е много привързана към тях. Тя вече е пенсионер по болест и сега получава доходи като инвалид в размер на 130 лв. Заедно с детските на двете деца домакинството разполага с общо 200 лв. на месец. От управата на община Баните обаче с години са отпускали на семейството еднократни помощи.

От доста време директорката на училището в Давидково Роза Кънчева и учителите събират всяка седмица пари от себе си и купуват хранителни продукти за братчето и сестричето. Поели са и купоните им за храна в училището. Директорката редовно помага на Митко и за уроците и домашните след училище.

“От Камарата на строителите в област Смолян закараха още тогава хладилник, печка, пералня, чували с дрехи и обувки. Събират и пари. При затопляне на времето от Строителната камара в Смолян ще направят и цялостен ремонт на къщата им”, каза Белчев. В къщата вода и канализация няма, Надя и децата носят цял живот вода от извор наблизо.

Вирни се горе