Колко вида имунитет има всъщност?

Колко вида имунитет има всъщност?

Имунитетът е нашия щит срещу враждебния свят, пълен с вируси, бактерии и всякакви заплахи за здравето.

Без него ние не бихме могли да съществуваме изобщо. Но познаваме ли този наш незаменим щит срещу нежеланата биологична инвазия?

На първо място, нека обясним какво е имунитет: това е балансирано състояние на адекватна защита срещу инфекции, заболявания или друга нежелана атака към нашия организъм, като същевременно е налице толеранс за избягване на алергии и автоимунни заболявания.

Всички ние притежаваме два вида имунитет – вроден и придобит.

Вроден имунитет

Вроденият имунитет се състои от защитни бариери, като кожа и лигавици, имунни клетки и редица вещества, които възпрепятстват, неутрализират или унищожават болестотворните микроорганизми. Получаваме го още при раждането, като се смята, че роля за вродения имунитет има и начинът на раждане – по естествен път или чрез секцио.

Особеното на вродения имунитет е, че той реагира по един и същи начин на всеки нашественик, без да може да го разпознае. Част от вродения имунитет са различните секрети, които отделяме – например секрети от лигавиците, солна киселина (част от стомашния сок), слюнка, сълзи, пот.

С този вид имунитет тялото отговаря на нашественика още в първите часове от срещата с него. Вроденият имунитет няма памет, затова реагира със същия имунен отговор при повторна среща със същия болестотворен микроорганизъм.

Той е нашата първа линия на защита, но понякога не е достатъчно силен, за да се справи сам с инфекцията. Тогава се включва вторият тип имунитет.

Придобит имунитет

Придобитият имунитет получаваме по време на живота си като отделни индивиди. При всяка среща с нов болестотворен микроорганизъм тялото се научава да разпознава и неутрализира врага. Това става чрез антитела, които са специфични за всеки отделен вид микроорганизми, или чрез атака със специфични клетки-убийци, различни при всеки враг.

Именно затова придобитият имунитет се нарича още „специфичен“. Той е по-силен и по-ефикасен за справяне с конкретен болестотворен причинител, но се активира по-бавно – за около 7 дни. Той е нашата втора линия на защита.

Характерно за придобития имунитет е наличието на имунна памет. Спомените за болестите, с които вече сме се срещали, се пазят от специални паметни клетки – Т- и В-лимфоцити. Благодарение на тази имунна памет, при последваща среща със същия нашественик или прекарваме заболяването много по-леко, или изобщо не развиваме симптоми.

За да изпълнява оптимално защитните си функции, нашият имунитет има нужда от силна храна, възстановяващ сън, редовна физическа активност на открито и минимум стрес.

Вирни се горе