Колко ще ни струва Великденската трапеза

Колко ще ни струва Великденската трапеза

Репортерска проверка на Smolyannews.com по магазините в Смолян показва, че е пълно с козунаци, яйца и други продукти необходими за Великденската трапеза, но според продавачите хората вероятно чакат до последно и не бързат да пазаруват. Обикалят и търсят къде е по-евтино, сравняват цените. Това е нормално на фона на растящата инфлация и ниските доходи. А пристигнаха и сметките за ток, които също не са малки. Голяма част от пенсионерите няма да получат и великденските добавки от 70 лв., защото минават прага от 505 лв. В този ред на мисли, особена суматоха към днешна дата не се усеща в смолянските търговски обекти.

Хората търсят яйца от местните производители. Споделят, че хем искат да подпомогнат местното производство, хем са сигурни, че яйцата са с добро качество. Кора от тях, размер Л е на цена 12 лв. В хиперверигите, кора яйца с размер Л е 10.99 лв. В този диапазон се движи цената на кора яйца от 11 до 13 лв. Козунак със стафиди - 400 г е 2,39 лв. в хиперверигите, на други места достига до 3,50 - 4.00 лв. на брой. Разнообразието на козунаци е голямо и могат да се намерят и на по-ниски, и на по-високи цени, в зависимост от грамажа, пълнежа в тях и опаковката. Ако козунакът е по-евтин това не означава, че е с лошо качество, коментират продавачите. Просто не съдържа допълнително съставки като стафиди, локум, шоколад, ядки, а си е чисто тесто. Производителите съветват потребителите да си търсят традиционния български козунак, а не вносния, който съдържа различни консерванти.

Родопчани трябва да се бръкнат и за домати, краставици, марули и други зеленчуци, които също не са евтини.

В Лидл, както обещаха, продават килограм българско агнешко за 20.95 лв., и определят тази цена като топ. Агнешки котлет с ребра струва 17.95 лв. Другаде се намира и за 15 лв.

Хората споделят, че средно за четири човека великденската трапеза ще излезе към 200 лв. Други пък ще бъдат по-пестеливи и ще се лишат от агнешкото месо, като го заменят с пилешко. Всеки според възможностите си ще посрещне Великден. Важното е празника да бъде споделен. Да сме заедно със семейството и близките, с приятелите. И преди всичко да сме здрави!

Екипа на Smolyannews.com Ви пожелава Светли Великденски празници!

agne

iaca

kozunak

but

lidel

shareni

Вирни се горе