Колко сходни качества между партньорите изисква добрата връзка?

Колко сходни качества между партньорите изисква добрата връзка?

Съвместимостта между двама партньори, душевна и интимна, е лепилото, което поддържа искрата жива по-дълго време и прави взаимоотношенията градивни. Често обаче връзката преминава през различни етапи на промяна, когато един от двамата (или и двамата) партньори поемат в друга посока – както е казал гръцкият философ Хераклит, “Всичко тече, всичко се променя”.

В други случаи различията между партньорите изглеждат като капка в морето в началото на връзката, а в последствие изплуват на повърхността, предизвиквайки чувства на недоумение, вина и тъга.

Достатъчно ли е да имате сходни интереси?

Рецептата за здравословна връзка е променлива стойност, която се изгражда на база вечно изменящи се условия и характери, като сходните ценности и интереси са две от задължителните съставки. Партньорите могат да имат доста различия в характерите си, но е достатъчно да се обединяват в общ светоглед относно бъдещето, което градят заедно.

Интересите са като опасна разходка по въже, тъй като и те, като всичко друго, претърпяват промени, а твърде много сходни интереси дори могат да направят комуникацията скучновата и нестимулираща. Това в никакъв случай не означава, че постоянният конфликт в общуването е препоръчителен, за да държите партньора си заинтересован, но интелектуалните дебати и обсъждане на различни гледни точки са ключов фактор при взаимното израстване във връзката.

Съвместимост в интимните отношения

Интимната близост е също толкова важна, колкото емоционалната, а несъвместимости в сексуалните предпочитания могат да се окажат греда дори за връзка, осланяща се на десетки общи интереси, идеи и сходства в характерите.

Ако и двамата сте доминантни в този аспект на връзката, то липсата на баланс ще доведе до разочарование за една или и за двете страни. Освен практика, има няколко начина да разберете дали имате допирни точки в сексуалните предпочитания. Единият е откровена комуникация, която обикновено се постига трудно в началото на връзката, а другият е да разгледате заедно онлайн каталога на магазин [https://passion.bg/][www.passion.bg] и да обсъдите какво сте склонни да изпробвате. Това ще ви покаже отрано в коя посока клонят желанията на вашия партньор и ще си спестите неприятни изненади на по-късен етап.

Децата достатъчен общ интерес ли са в една връзка?

При по-зрелите двойки, извървели дълъг път заедно, емоционалният фактор на сходни интереси постепенно намалява по значимост и бива изместен от привързаност, битово привикване с партньора, деца и пр.

Децата несъмнено са най-голямата спойка между двама души, но дори те не са достатъчни за поддържането на пълноценна връзка. Независимо дали децата са все още част от семейното гнездо, или са вече са отлетели, една двойка трябва да отделя внимание на романтичния аспект от връзката си.

Ако работните ви или други ангажименти възпрепятстват честата комуникация помежду ви, по този начин вие неглижирате връзката си и рискувате да засегнете партньора си. Намерете общо занимание, което да вълнува и двамата ви, и създайте ритуал да го практикувате заедно – например спорт или хоби дейност като тенис, планинско катерене, кулинарен курс, танци, градинарство, а ако имате финансовата възможност, просто си организирайте нещо като “уикенд за двама” извън града. Времето заедно, прекарано далеч от тривиалността на всекидневието и битовите дискусии, е изключително ценно за развитието на една връзка.

Индивидуално хоби или споделено занимание?

Набързо ще погледнем монетата и от другата ѝ страна. Понякога настават разногласия между партньорите, ако единият има твърде много хобита, които практикува сам. Времето, отдадено на индивидуалното хоби, би могло да се превърне в повод за ревност и чувство на пренебрегване.

Важно е да помните, че индивидуалните занимания са здравословна част от всички лични взаимоотношения – те са още един пласт от характера на партньора ви и ви дават по-широк спектър от теми, мисли и идеи за дискутиране заедно. Подхождайте с позитивизъм към интересите на партньора си, за да поддържате едни чисти, отворени и откровени отношения.

Вирни се горе