Колите на Google Street View тръгват на обиколка в България

Колите на Google Street View тръгват на обиколка в България

Google Street View стартира обиколка на 2 март 2023г. на над 50 населени места в България. Емблематичните автомобили ще се движат през следващите седмици по маршрути от Силистра до Петрич и от Кърджали до Видин. Целта е осъвременяване на изображенията в приложението Google Maps.

В приложението Google Maps има богата информация за стотици градове и села, природни забележителности, архитектурни паметници и пешеходни маршрути. Поради променливата инфраструктурата в градовете и помежду им, обновяването с актуалните изображения ще помогнат за ориентиране по различните маршрути.

Въвеждат се и нови обекти. Вече са налични и снимки от пешеходни маршрути като х.Алеко - Черни връх, х. Вихрен - Муратов връх, също така и исторически, и туристически обекти, в това число ИАР Шуменска крепост, Стария Несебър и Белоградчишките скали.

От Google са стриктни по отношение на защита на поверителността. Събраните изображения се обработват със специална технология, която замъглява лицата на хората и регистрационните табели на автомобили, така че да не могат да бъдат идентифицирани. Едва след тази обработка изображенията се публикуват. Street View предлага допълнителна функция за замъгляване на изображения (на лица, коли, къщи и т.н.), която може да бъде заявена чрез натискане на бутона "Съобщете за проблем" в долния десен ъгъл на всяко изображение.

През Google Earth и Google Maps популярната функция Street View е с над 220 милиарда изображения от цял свят, включително Антарктика и Арктика. Предлага се на настолни компютри и мобилни устройства.

Вирни се горе