Кои са най-новите тенденции в обзавеждането на баня?

Кои са най-новите тенденции в обзавеждането на баня?

През последните години банята се превърна в пространство, в което освен, че хората задоволяват физическите и хигиеничните си нужди, те търсят и повече уют и комфорт. Освен тези нужди, пространството трябва да бъде функционално и да бъде проектирано със стил. Тенденциите, които 2023г. наложи, няма да се разминават с тези, които се очакват през 2024г.

Развитие на дизайна на банята през годините

През годините банята е преживяла значително развитие, от обществено пространство за освежаване до най-важното пространство в един дом. Историята на това помещение била започнала още през средновековието с големите обществени бани, които били изискани и внушителни. Този тип бани наподобявали спа център заради големите си размери и големи басейни. През викторианската ера, личната хигиена не била от толкова голямо значение, но по-богатите семейства имали самостоятелни бани в домовете си, които били отново разкошно обзаведени. Тези бани имали по-старинен и кралски вид, с овалните вани и интересните кранчета на мивките например.

Модерното обзавеждане за баня

През 20-ти век, с въвеждането на мебелите за баня, тя станала най-важното място за личната грижа и през 1980-те, фокусът върху самия дизайн се засилил още повече. Днес банята е пространство, в което кипи творчеството, разнообразието от стилове и нови технологични иновации. Нека Ви представим прогнозираните тенденции като ги разпределим в три основни групи - материали, технологии, цветове и екология.

Съвременни материали

През 2023г. се наблюдаваше желанието на хората да се върнат към натуралното и да се свържат с природата. През 2024г. тази тенденция ще се засили.

Използване на естествени материали

Използването на естествени материали като дърво, камък, мъх или всякакви други естествени или изкуствени растения, свързват хората към природата и внасят уют. Именно заради това специалисти споделят, че това е една тенденция, която ще продължи и ще се засили през 2024г., защото хората се чувстват много по-добре в подобен тип пространства.

Технологични иновации

Внедряването на високотехнологични иновации в банята може значително да подобри домашния комфорт и рутината.

Смарт функции и управление

Някои от по-масовите и достъпни смарт технологии, от които можете да се възползвате са смарт крановете и отопляемите уреди за баня. За разлика от обикновените кранчета за вода, умните имат инсталирани сензори, които осигуряват удобство, защото те сами пускат водата, когато влезете под душа или можете да я включите сами с помощта на Вашата ръка. По този начин се спестява вода, но пък и Ви се предоставя допълнително удобство. Отопляемите уреди за баня като например тоалетните с нагряващите тоалетни чинии предлагат топлина и комфорт, особено в баните, които не се отопляват. Разбира се съществуват и още технологии, които ще се доразвиват през 2024г.

Цветови тенденции

Цветовите тенденции през 2024г. ще са силно вдъхновени от природата. Именно заради това ще преобладават по-натуралните и земни цветове.

Неутрални цветове и текстури

Земните тонове като мъхесто зелено, бежово и светло кафяво ще доминират в цветовите палитри на модерните бани през 2024г. Тези цветове ще се съчетават идеално с използването на органични материалите като дървото и естествения камък, което ще добави топлина и уют в банята. Същевременно, се очакват цветови палитри и с по-смели и наситени цветове като тъмносиньото, тъмнозелено и тъмно сиво. Тези наситени тонове ще бъдат използвани по-често като акценти, отколкото като основни цветове, но това ще придаде на банята един собствен по-смел и индивидуалност.

Минимализъм и функционалност

Минимализъма като стил в интериорния дизайн ще продължи ще бъде водещ. Хората все повече търсят по-изчистения вид на всяко нещо. Този стил се характеризира именно с опростяването на пространството, без да се добавят излишни аксесоари и преценявайки добре мебелите, за да се постигне функционалност.

Екологична устойчивост

Хората и компаниите все повече осъзнават колко е важна околната среда и как техните действия рефлектират върху нея. Именно заради това през 2023г. започна една тенденция към екологичност и устойчивост, която ще се засили през 2024г.

Устойчиви практики и материали

Теми като устойчивост и екологичност ще заемат централна роля при производителите на различни решения за баня. Забелязва се как тенденцията е започнала да се засилва, което се доказва от по-екологичните и иновативни продукти, които предлагат на пазара. Тези продукти обаче ще се подобрят значително през 2024г. и благодарение на технологиите, които не спират да се развиват, хората ще получават много по-екологични продукти, които ще щадят околното среда много повече.

Водоспестяващи решения

Водоспестяващите решения станаха неизбежна част от продуктите на пазара за бани. През 2024г. те ще се превърнат в още по-интелигентни и технологично напреднали. Също така ще подобряват още повече тяхната ефективност и комфорт на ползване. Някои от технологиите, които ще се наблюдават и ще се подобряват са иновациите свързани със сензори за разпознаване на присъствието, които активират струята на водата или пък интелигентните системи за контролиране на температурата на водата или нейната сила.

Специализирани зони и мебели

Хората все повече започнаха да поставят личните си нужди и пространство на първо място. Именно и заради това тенденциите в обзавеждането за баня през 2024г. показват точно това – създаване на различни зони в банята, които да са за определени нужди. Например отделяне на ваната и създаване на зона за релаксиране.

След като знаете вече тенденциите, които ще бъдат наблюдавани през 2024г., измислихте ли как да проектирате своята баня?

Вирни се горе