Кои са най-чупливите части в лаптопите и с какво да внимаваме?

 Кои са най-чупливите части в лаптопите и с какво да внимаваме?

Всеки втори лаптоп ще има нужда от ремонт през първите четири години от неговия живот. Това показват данни, цитирани от технологичният сайт arsttechnika.com. Лаптопите са с най-висок процент вероятност да се повредят през третата и четвъртата година от тяхното използване – 43%. На другия край на скалата са телевизорите с едва 6%. Добрата новина е, че част от повредите при лаптопите са свързани с компоненти, които могат да се приемат и като консумативи – батерии, зарядни, вентилатори. В тези случаи обикновено не е необходимо дори да посещавате сервиз, защото частите могат да бъдат подменени вкъщи. Кои са най-чупливите лаптоп части?

Батерия

Средният живот на съвременните [https://batteryland.com/bg][��атерии за лаптоп] е между 2 и 3 години. Разбира се, в зависимост от начина на използване, той може да бъде скъсен до година или увеличен до повече от 4 години. Отделно, трябва да се има предвид, че малък процент батерии дефектират още преди първата година, а също така има и малък процент в другата крайност – работят без проблем повече от 5 години.

Добрата новина е, че можете да поръчате [https://batteryland.com/bg/batteries/laptops][��атерия за лаптоп] онлайн като, за разлика от преди, вече има специализирани магазини, които предлагат добро качество, бързи доставки и адекватни цени.

Зарядно

И докато при батериите повредите най-често са вследствие от нормално износване, то при [https://batteryland.com/bg/tag/laptop-chargers][��арядните за лаптоп] най-честите причини за повреди са свързани с начина на употреба и човешка небрежност. На първо място се нареждат прекъснатите кабели. След това идва изпускането, загубването и прегряването. При правилна експлоатация на зарядните шансът за възникване на дефект е много нисък. Като много често проблемите са свързани с прекъсвания или други нередности, свързани с електрическата мрежа.

Вентилатор

Причините за повреди при вентилаторите също са ясни и логични. Тъй като вентилаторът се движи постоянно, неговите части се износват и в даден момент започва да работи по-шумно, а на по-късен етап престава да работи напълно. Най-важното нещо, което можем да правим, за да удължим живота на вентилатора на преносимия компютър, е да почистваме редовно машината от прах. При някои модели това може да се случва лесно и бързо вкъщи, но при други отварянето на корпуса е по-сложно и може да се наложи ползването на услугите на специалист.

Екран

Повредите при екраните отново най-често са свързани с небрежност от страна на потребителя. Удар с предмет или затваряне на капака на лаптопа, без да се премахнат всички предмети от клавиатурата, най-често водят до повреди. Смяната на екрана е една идея по-скъпа от смяната на батерия, зарядно или вентилатор, но в повечето случаи си заслужава предвид остатъчната стойност на компютъра.

Твърд диск

Съвременните SSD твърди дискове има много нисък коефициент на разваляемост. Те нямат движещи се механизми като старите и бавни харддискове и са значително по-надеждни. Въпреки това имайте предвид, че никога не сте напълно застраховани от повреда, така че най-добре съхранявайте ценните си данни на поне две места. Смяната на този компонент обикновено е лесна и може да се направи вкъщи.

Как да удължим живота на лаптопа си?

-Почиствайте лаптопа поне веднъж годишно. Няма да повярвате колко много прах се събира в него. Това ще му позволи да не загрява и да работи оптимално.

-Не оставяйте батерията на лаптопа си за дълго време без заряд. Така рискувате да я повредите или скъситe живота й.

-Старайте се да не огъватe постоянно кабела на зарядното, за да не го прекъснете. Пазете го от домашни любимци.

-Не затваряйте капака на лаптопа си, преди да се убедите, че няма нищо върху клавиатурата. Това е една от най-честите причини за повреди в екрана.

Вирни се горе