КНСБ организира протест с искания за ръст на минималната заплата и на работниците в бюджетната сфера

КНСБ организира протест с искания за ръст на минималната заплата и на работниците в бюджетната сфера

КНСБ организира протест с искания за ръст на минималната заплата и на работните заплати за работниците и служителите в бюджетната сфера, съобщи д-р Тодор Капитанов.

ИСКАНИЯ

РЪСТ НА МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА от 710 лв. на 760 лв.

ИНФЛАЦИЯТА ВЕЧЕ ОБЕЗЦЕНИ НАРАСТВАНЕТО НА МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА И ХОРАТА ПОВСЕМЕСТВНО ГУБЯТ ПОКУПАТЕЛНА СПОСОБНОСТ, ПРИ ТОВА НЕ ОТ ВЧЕРА, А В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА БЛИЗО 1 ГОДИНА. ЛИЧНАТА ИНФЛАЦИЯ НА ТЕЗИ ХОРА Е МНОГО ПО-ГОЛЯМА ОТ СРЕДНАТА ЗА СТРАНАТА.

В МОМЕНТА РАБОТЕЩИТЕ НА МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА СА НАД 500 000 ДУШИ, КАТО ТОЗИ РЪСТ НА 760 ЛВ. ЩЕ КОМПЕНСИРА ПОНЕ ОБЩОТО НАРАСТВАНЕ НА ИНФЛАЦИЯТА И ЩЕ ПОВИШИ АДЕКВАТНОСТТА НА МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА.

РЪСТ НА РАБОТНИТЕ ЗАПЛАТИ ЗА РАБОТНИЦИТЕ И СЛУЖИТЕЛИТЕ В БЮДЖЕТНАТА СФЕРА С МИНИМУМ 15%, А НА „РАБОТЕЩИТЕ НА ТЕРЕН“ С 20%.

ВСЕ ОЩЕ НЯМА НИКАКВИ СРЕДСТВА ЗА РЪСТ НА ЗАПЛАТИТЕ ВЪВ ВАЖНИ ОБЩЕСТВЕНИ СФЕРИ, КАТО –

КУЛТУРНИ ИНСТИТУТИ, ЧИТАЛИЩА, ДОМОВЕ ЗА СОЦИАЛНИ УСЛУГИ, ИЗПЪЛНИТЕЛНИ АГЕНЦИИ,

СЕЛСКОСТОПАНСКА АКАДЕМИЯ, ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ „БОРБА С ГРАДУШКИТЕ“ И МНОГО ДРУГИ. ЗАПЛАТАТА НА ТЕЗИ ХОРА НАРАСНА С 0% ПРЕЗ ПОСЛЕДНАТА ЕДНА ГОДИНА, ДОКАТО ЗАПЛАТИТЕ В ЧАСТНИЯ СЕКТОР НАРАСНАХА СРЕДНО С 11%.

ИНФЛАЦИЯТА ОБЕЗЦЕНИ ТЕХНИЯТ ТРУД. ТЕЗИ ХОРА НЕ СА СПРЕЛИ РАБОТА И ИЗПЪЛНЯВАТ КОРЕКТНО И СЪОБРАЗНО ВСИЧКИ ИЗИСКВАНИЯ СВОИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ. ИСКАМЕ РАБОТЕЩИТЕ ДА МОГАТ ХОРАТА ДА СИ КУПЯТ ПОНЕ СЪЩИТЕ СТОКИ И УСЛУГИ, КОИТО СА МОГЛИ ДА СИ КУПЯТ МИНАЛАТА ГОДИНА ПО ТОВА ВРЕМЕ.

ТОЗИ РЪСТ ЩЕ ПОЗВОЛИ ДА БЪДЕ КОМПЕНСИРАНО, МАКАР И ЧАСТИЧНО, НАРАСТВАНЕТО НА ЦЕНИТЕ В РЕЗУЛТАТ ОТ УСКОРЯВАНЕТО НА ИНФЛАЦИЯТА.

ПО–ВИСОКА ПОДКРЕПА ЗА СЕМЕЙСТВА С ДЕЦА

ПРЕДЛАГАМЕ УВЕЛИЧЕНИЕ НА РАЗМЕРА НА ДАНЪЧНОТО ОБЛЕКЧЕНИЕ ЗА ДЕЦА ОТ 4 500 лв. на 7 500 ЛВ. ГОДИШНА ДАНЪЧНА ОСНОВА ЗА ЕДНО ДЕТЕ И ОТ 9000 ЛВ. НА 15 000 ЛВ. ЗА СЕМЕЙСТВО С ДВЕ ДЕЦА. ТОВА ЩЕ ПОДПОМОГНЕ ДОМАКИНСКИТЕ БЮДЖЕТИ НА СЕМЕЙСТВА С ЕДНО ДЕТЕ В РАЗМЕР НА 750 ЛВ. ГОДИШНО И НА СЕМЕЙСТВА С ДВЕ ДЕЦА В РАЗМЕР НА 15 000 ЛВ.

Вирни се горе