КНСБ не отстъпи - утре вдига национален протест

КНСБ не отстъпи - утре вдига национален протест

Национален протест на КНСБ на 7 октомври ще има, категоричен бе вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров.

Очакваше се, че след като правителството и синдикатите се споразумяха вчера за вдигане на осигурителната вноска на 3%, стачките срещу пенсионната реформа ще бъдат отменени.

Остават спорните проблеми и въпроси, за които снощи до късно преговаряхме с министрите Симеон Дянков и Тотю Младенов за периодите за повишаване на осигурителния стаж, поясни Никифоров пред “Фокус”. “Не приемаме ударно повишаване още от 2011 г. с по 1 година и повишаване на възрастта за пенсиониране на работещите първа и втора категория, които дават част от своето здраве заради лоши условия”, заяви той.

Синдикатът не приема и да има „нулеви” години, защото това означава три години да няма пенсионери от работещите в условията на първа и втора категория труд. “Гледаме опита на Германия, където реформата започва от следващата година и ще приключи 2025 г., и какво става във Франция – там реформата започва сега и свършва 2018-а. А тук някои искат ударно да направят всичко, което е възможно, и да орежат права. Така че националната протестна акция за утре не се отменя”, заяви той. Той припомни, че решението на Координационния съвет на КНСБ е национална протестна акция, след това национална предупредителна едночасова и след това безсрочна ефективна стачка . Очакваме днес Кодексът за социално осигуряване да бъде оттеглен и преговорите да продължат, посочи той

Вирни се горе