КНСБ: Издръжката на човек в България продължава да расте

КНСБ: Издръжката на човек в България продължава да расте

Страната ни е шампион по темп на увеличение на доходи в ЕС, твърди икономист

2588 лева на месец са нужни за издръжка на тричленно семейство, според КНСБ. 1438 лева е необходимият чист месечен доход за издръжка на живота на един човек. За една година двете суми са скочили съответно със 156 и 87 лева.

"Издръжката на живота продължава да нараства. През 2023 г. тя е скочила със 17%. В момента има продължаващо нарастване на годишна база с 6.4 на сто". Това каза в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS Виолета Иванова, зам.-директор на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ.

Според нея българските потребители все още усещат скока на инфлацията. Доходите обаче също плавно се увеличават. “Но през ноември 64% от работещите са получавали доходи за труд, по-ниски от средствата, нужни за издръжка”, каза Иванова. Според данните на синдиката над 1 млн. души са с нетно месечно възнаграждение от около 1000 лева.

По думите на икономическия съветник от БСК Щерьо Ножаров страната ни е шампион по темп на нарастване на доходите в ЕС. "Тръгваме от по-ниска отправна точка, но и цените са ни много по-ниски. Минималната работна заплата е скочила с 19.6%", уточни той.

Ножаров отбеляза, че доходите и разходите в София са по-различни от тези в Монтана, например, и е некоректно цифрите да се отнасят за цялата страна.

Данните сочат още, че малката потребителска кошница от 20 жизненоважни продукта поскъпва с 6% за година и вече е на стойност 113 лева. С минималната работна заплата въпросните стоки може да бъдат закупени шест пъти в месеца. "Не знам дали с шест пазарувания работещият на МРЗ ще може да нахрани себе си и семейството си”, коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Вирни се горе