КНИГАТА ЗА БАЙ ТАСО ЩЕ БЪДЕ ПРЕДСТАВЕНА В ЧИТЕЛИЩЕ „ОРФЕЕВИ ГОРИ”

КНИГАТА ЗА БАЙ ТАСО ЩЕ БЪДЕ ПРЕДСТАВЕНА В ЧИТЕЛИЩЕ „ОРФЕЕВИ ГОРИ”

Книгата „Гайдана думи думаше”, посветена на Анастас Иванов (бай Тасо), ще бъде представена на 1 ноември – Ден на народните будители от 18 часа в читалище „Орфееви гори”. За нея ще говори авторът Светозар Казанджиев, близки, приятели и ученици на именития майстор гайдар.

По време на премиерата оркестър „Сто каба гайди” ще изпълни наживо емблематични родопски свирни, заели трайно място в репертоара на Анастас Иванов.

Голяма част от творческия път на бай Тасо е минал в читалище „Орфееви гори”. Райковци още си спомнят неговия глас, извил в една или друга песен, преди да прозвучи от гайдата. Той караше децата преди да засвирят дадена мелодия, първо да я изпеят. „Искам да знаят, за какво става дума, не да са в неведение. Така съм се учил аз, искам и те като мен да се учат – казваше бай Тасо. – Това е уважение към родопската песен”.

Анастас Иванов създаде свой стил на свирене, който наричаме байтасовски. Правеше го така, че всички гайдари е искаха да му подражават, ала никой, нито от учениците, нито от акраните му успя да сгласи своето клепане с неговото. Бай Тасо владееше до съвършенство ансамбловото свирене. Като солист нямаше равен на себе си, но когато акомпанираше някому, отстъпваше крачка назад, за да прозвучи песента в цялата й прелест и величие.

Заповядайте, ще е интересно и вълнуващо.

Всички са поканени!

КЛУБ НА ДЕЙЦИТЕ НА КУЛТУРАТА – СМОЛЯН

Вирни се горе