Книгата „Столетниците – благословия или орисия“ от Мира Добрева ще бъде представена в Златоград и Смолян

Книгата „Столетниците – благословия или орисия“ от Мира Добрева ще бъде представена в Златоград и Смолян

Книгата „Столетниците – благословия или орисия“ от Мира Добрева ще бъде представена на 28 юни (понеделник) 2021 г. от 17,30 ч. в читалище „Просвета-1908“ в Златоград.

Мира Добрева ще ви разкаже за своите срещи със столетниците на България – в книгата са включени избрани 38 истории, но нейните друговремци са над 100! Входът за събитието е свободен. Книгата може да бъде закупена на място по време на представянето с личен автограф от автора.

На 30 юни (сряда) 2021 г. от 17,30 ч. заповядайте в РБ „Николай Вранчев" в град Смолян на представянето на книгата „Столетниците – благословия или орисия“ от Мира Добрева Входът е свободен.

„Столетниците – благословия или орисия“ от Мира Добрева е сборник от документални разкази от рубриката „Столетниците на България“, излъчван вече в продължение на 10 години по БНТ като част от предаването „Отблизо с Мира“. През 2015 г. получава специалната награда от Международния филмов фестивал „Наследство“ за този тв проект. Книгата „Столетниците – благословия или орисия“ представя 38 от тези над 100 истории.

Мира Добрева признава, че подборът кои истории да бъдат включени никак не е бил лек, но водещо за нея е да представи на читателите разнообразието в нагласите на всички тях какво е да си дълголетник. Докато пише „Столетниците – благословия или орисия“ се свързва с всички участници и с радост открива, че много от тях все още празнуват своите рождени дни и си я спомнят, макар да е минало немалко време.

Столетниците са омайни, мъдри хора. Някои изумяват с бистър ум, ясна памет и красноречие, други са мълчаливи и умислени. Едни са весели, въпреки тежестта на годините, други са прегъбрени от тях. Някои са младолики, други – с набраздени от времето лица. Но всички, за които ще прочетете, са специални. Столетниците са изключителни хора.

Друговремци. Останали още малко на тази земя, сякаш за да я направят по-добра. Цялата мъдръст е в тях, цялата тежест на живота. Цялата тъга е прибрана в избледнелите им очи и цялото примирение е там. Цялата надежда таят, че младите ще дойдат да ги видят. И цялото разочарование, че тях отново ги няма. Столетниците. От които попиваме светлина, взимаме от мъдростта им, учим се да прощаваме и да гледаме на живота откъм смирената му страна.

Вирни се горе