Книгата „Народни песни от Средните Родопи“ на Теодора Панайотова бе представена в Чепеларе

Книгата „Народни песни от Средните Родопи“ на Теодора Панайотова бе представена в Чепеларе

Родопската музика, съхранена и предавана през родовите празници на родопчани, е представена в книгата „Народни песни от Средните Родопи“ на Теодора Панайотова. Премиерата на книгата, съпроводена с диск с 26 песни, записани преди 43 г., бе част от програмата на Майските празници в #Чепеларе. „Народни песни от Средните Родопи“ се издава с подкрепата на Национален фонд „Култура“., предаде БТА.

„ Този запис е ценен с това, че не е професионален, това го превръща в автентично свидетелство за една характерна част от битието на родопчани от средата на ХХ в.“, посочи авторът Теодора Панайотова. Направеният от нея преди десетилетия запис възкресява атмосферата на една от фамилните сбирки, а родопските песни са в изпълнение на чистите гласове на чепеларския род – Мария, Галина и Слава Маринови и Стефан Чолаков. Всичко в записа е истинско, необработено, неукрасено, певците нямат музикално образование, но пеят изключително добре, изпълняват песните така, както са ги пели родителите им и родителите на техните родители, допълва Теодора Панайотова.

Ценното е, че са включени песни, които ги няма никъде, те са забравени и ние ги възраждаме, според продуцента Александър Александров.

„Впечатляваща е песента „Мома е мома родила“, която е своеобразен бунт на консервативните патриархални нрави, апология на любовта в нейния чист, съвършен вид“, обяснява Теодора Панайотова.

Снимка: БТА

Вирни се горе