Кметът Здравко Иванов посрещна гости от Турция за празника на Девин и минералната вода

Кметът Здравко Иванов посрещна гости от Турция за празника на Девин и минералната вода

Представители на Община Нилюфер, водена от кмета Тургай Ердем гостуваха на Община #Девин за празника на града и минералната вода. Делегацията от Република Турция бе посрещната в сградата на общинската администрация от кметът Здравко Иванов, председателят на Общински съвет Наташа Василева и зам.-кмета Николай Юруков. В групата на гостите бяха още зам.-кметовете на Община Нилюфер Зафер Йълдъз и Адем Вурал, както общински съветници и служители, представители на бизнеса и др.

Градоначалникът на Девин запозна накратко гостите с особеностите на региона, както и природните дадености. Иванов подчерта, че на територията на общината има 5 лековити извора, като посочи, че този в Беденски бани е с най-добри показатели, и че в градът се развива балнеолечението, леката промишленост и различните видове туризъм, между които е и ловният. Иванов не пропусна да подчертае и добрите качества на бутилираната минерална вода с марката „Девин“, която се радва на голям интерес в страната и чужбина, като добави, че дори се изнася и в Америка.

От своя страна Тургай Ердем също разказа за своята община, като обясни, че тя е свързана с Бурса и се води голям административен район с около 518 000 жители. На територията на общината има действащи 9 големи предприятия в различните сфери, между които са автомобилостроенето, текстилната индустрия и др. Стана още ясно, че Община Нилюфер е побратимена с Община Ардино и поводът за посещението на делегацията в Република България е именно празникът на града от Западните Родопи.

Ердем не скри и вълнението си от това, че е на гости в Девинско, като в последствие се оказа, че родът му е тясно свързан със село Брезе.

ivanov

Делегацията бе приветствана и от председателят на Общински съвет – Девин Наташа Василева, която изрази увереност, че сътрудничеството между двете общини ще продължи и ще има обмяна на добри практики.

Последва размяна на подаръци в Сесийната зала на Община Девин, като домакинът Здравко Иванов подари на своя колега сувенир-глухар и ръчно изработена бъклица от местен майстор. Гостите получиха и рекламни материали за Девин и района. Гостите също поднесоха подаръци, като те включваха екологични продукти, произведени в техния регион.

След това, гостите от Република Турция имаха възможност да разгледат Девин. Те посетиха и благотворителния базар в помощ на Габи. Успяха да се запознаят отблизо и с част от фолклорните групи, които участваха в празничната програма. Приятната изненада на кмета Тургай Ердем бе, че именно между тях се срещна със свои родственици от с. Брезе.

Гостите от Община Нилюфер бяха водени от Ахмед Карадайъ – председател на общинската структура на ДПС – Борино. На срещата присъстваха още кметът на Община Борино- Мустафа Караахмед и общинският председател на ДПС – Девин Карамфил Каров.

devin

Празникът на Девин и минералната вода е на 12 и 13 август, като основно в програмата е залегнала богата фолклорна програма, забавления за деца и състезания по плуване и футбол.

Вирни се горе