Кметът Николай Мелемов поздрави с рождения ден Тома Чолаков, който навърши днес 100 години

Кметът Николай Мелемов поздрави с рождения ден Тома Чолаков, който навърши днес 100 години

Кметът Николай Мелемов поздрави с рождения ден Тома Чолаков, който навърши днес 100 години. Столетникът посрещна градоначалника и гостите си в добро здраве и с усмивка разказа за живота си. Работил е като дюлгер, общ работник, животновъд, в строителството, за кратко бил и охрана, но най-вече се е занимавал със земеделие. “Работата все ми е вървяла”, обобщава столетникът. Близките му го описват като изключително трудолюбив и скромен човек. Дядо Тома е единственият столетник в рода си. Двамата му братя и сестра му отдавна не са между живите. Съпругата му починала през 1999 г., на 85 години. Има двама сина и дъщеря, седем внуци и четирима правнука. Преди три години починал най-големият му син. Казва, че най-трудно в живота му е било преди 9 септември 1944 г., когато била голяма немотия.

Кметът Мелемов подари на дядо Тома торта във формата на каменен зид с надпис „100 години”, бутилка червено вино, плазмен телевизор и саксия с цвете. Столетникът благодари за подаръка и каза, че с удоволствие ще гледа новините на новия телевизор. Градоначалникът му пожела още дълги години да посреща рождения си ден и да се радва на добро здраве. Кметът го попита дали има нужда от нещо, с което общината може да му помогне, но скромният юбиляр не пожела помощ. Доволен е, че кметът го е уважил и близките му са около него.

Дядото ходи изправен и освен че пие хапчета за кръвно и има слухов апарат, няма други сериозни болежки. Все още сам си оправя градината на къщата, това го държи, хвалят го близките му. Наскоро старецът стигнал пеша до Турян и родното му село Пещера заедно с близки. В живота си два пъти влизал в болница, заради пневмония. В живота сам се е оправял без да разчита на някого. Дядо Тома не пие и не пуши. Вдига чаша с ракийка за наздраве. От храната обича сладкото. Всяка сутрин се събужда в 6 часа, закусва мляко и сирене и никога не преяжда.

Вирни се горе