Кметът Николай Мелемов оттегли докладната записка за разширяване на зоните за платено паркиране в Смолян

Кметът Николай Мелемов оттегли докладната записка за разширяване на зоните за платено паркиране в Смолян

На днешното заседание на Общински съвет – Смолян, кметът Николай Мелемов оттегли докладната записка в която бе предложено разширяване на зона за платено паркиране в Смолян. До решението на вносителя се стигна след разисквания от около час и неодобрение на голяма част от общинските съветници да се увеличат местата за платено паркиране в областния град. "Предложението се прави и във връзка и с невъзможността от намиране на свободни места за паркиране и направени запитвания от страна на гражданите за разширяване на зоната. Старали сме се новите паркинги и улици да не са до жилищни сгради, а до учреждения и магазини, за да може хората да си свършат определена работа в институциите. Анализирали сме местата и смятам, че е това ще е от полза на гражданите. Искаме да има ред и да може хората да си си свършат работата“, посочи Мелемов.

По време на заседанието стана ясно, че общинският съветник Георги Пепеланов от Движение "Нашия Смолян“ е поискал справка за приходите и разходите от въвеждането на зоните за платено паркиране в Смолян. В нея се посочва, че за 2023 г. постъпленията от пускане на смс-и и глоби и санкции са 34 000 лв., приходите от абонамент са 124 000 лв., а разходите са 64 000 лв. Той допълни, че разширяването на синята зона ще доведе до още повече загуби на общината, изнервяне на гражданите, защото търсят къде да паркират. Пепеланов предложи да отпадне втория етап, както и първия от зоните за паркиране, като остане само абонамента, предаде Фокус.

Общинският съветник от ПП-ДБ Емил Келешев заяви, че такова предложение трябва да се вземи след обществено обсъждане и допитване до гражданите. Той допълни, че той е направил такова в социалните мрежи. В него са гласували 300 души и 91 % са посочили, че не одобряват разширяване на зоната за платено паркиране. По думите на Келешев, ако се приеме това решение, ще се натовари бюджета. Колегите му от ПП-ДБ посочиха, че за да се обособят още места за платено паркиране, хората трябва да имат алтернатива като градски транспорт. За съжаление обаче, много от кварталите на града нямат такъв и хората нямат друг избор освен да пътуват с колите си, а и разположението на града е такова и с голяма денивелация, че се налага хората да пътуват с автомобилите си.

В отговор на поставените въпроси от съветниците, кметът Мелемов и зам.-кметът Захариев заявиха, че са направени анализи преди да се стигне до предложението за нови зони за платено паркиране.

След проведената дискусия и оттеглянето на докладната записка, общинските съветници от опозицията заявиха, че са готови да обсъдят отново предложението за въвеждане на още платени паркинги в Смолян, но след прецизиране на информацията, запознаване с подробните анализи, след което да се вземе разумно и безпристрастно решение, което да е най-подходящо за жителите на Смолян. Те се обединиха и около предложението събраните средства от таксите за платено паркиране в Смолян да се използват за подобряване на инфраструктурата

Вирни се горе