Кметът на Рудозем: ГКПП „Рудозем – Ксанти“ ще заработи тази година

Кметът на Рудозем: ГКПП „Рудозем – Ксанти“ ще заработи тази година

В #Рудозем всички очакват отварянето на граничния пункт. Тази година ще започне ремонтът на обходния път на града и изграждане на виадукт. Това съобщи кметът на общината Недко Кулевски, предаде БТА.

Според кмета ГКПП „Рудозем – Ксанти“ ще заработи тази година. „Гърците напредват със строително-монтажните работи. Работят усилено и най-вероятно в края на май ще бъдат готови с първия етап - до град Димарио. Следващият етап от строителството на трасето все още не е стартирал заради обжалване на процедурата. Но нас първият етап ни устройва. Надяваме се, че ще бъде пуснат пунктът. Най-вероятно няма да бъде пуснат за товарни автомобили и автобуси, но важно е да бъде отворен, дори и да е само за леки автомобили и до 3.5 тона“, посочи Недко Кулевски.

През последните години строителството на граничния пункт допринася за раздвижване в сферата на туризма в общината. Освен минералната вода, която тепърва ще заеме своето стратегическо място, в района има и културно-исторически дадености, които трябва да се развият. Там се намира "Козник", местността "Съдилището", както и "Голяма боевска дупка". Преди дни, при посещението на министъра на културата Кръстю Кръстев в Смолян кметът е разговарял за разработването на тези културно-исторически ценности, които да допринесат за развитието на туризма. “Има потенциал и се надяваме, че ще постигнем целта си – в рамките на този мандат туризмът да стане основен поминък в нашата община“, заяви Кулевски. Той се надява бизнесът да прояви активност и креативност, защото общината може да създаде предпоставки за развитие на туризма, но като цяло той трябва да се управлява от бизнеса.

Вирни се горе