Кметът на Девин поздрави писателя Емил Енчев за 70 – годишният му юбилей

Кметът на Девин поздрави писателя Емил Енчев за 70 – годишният му юбилей

Кметът на #Девин Здравко Иванов поздрави лично писателя Емил Енчев по повод неговия 70 – годишен юбилей. Това стана днес в Сесийната зала на Община Девин в присъствието на всички началник отдели на общинската администрация, заместник-кметовете Дияна Чаушева, инж. Николай Юруков, Елка Станчева - секретар на Община Девин и председателят на Общински съвет – Девин Наташа Василева.

„За мен е изключително удоволствие, както от свое име,така и от името на Община Девин да отправя сърдечни поздрави по случай Вашата 70-годишнина! Приемете искрените ми пожелания за здраве, щастие, благоденствие и творческо дълголетие! През годините Вие изцяло сте отдаден на магията на поезията и словото. Носител сте на десетки литературни награди и успявате да впечатлявате многобройните си почитатели с всяка следваща творба.

Именно Вие сте автор и на текста на химна на нашият град „Молитва за Девин”, който внася магнетичен заряд у нас на всеки празник и значимо за общината ни събитие“, се казва в поздравителният адрес на Иванов.

Кметът на Девин пожела на Енчев още много творчески успехи, като му подари и картина на художничката Елена Добрева.

Поздравителни адреси до Емил Енчев бяха изпратени и от областният управител на Смолян Стефан Сабрутев и от председателя на Съюза на българските писатели Боян Ангелов.

Юбилеят на Енчев е отбелязан и от Регионалната библиотека „Николай Вранчев“ в Смолян, като са отбелязали рождението на поета с кратка визитка в специалното издание на своя календар за 2023 година.

enchev

Емил Енчев е роден на 16 януари 1953 година. Той е български поет, прозаик и драматург. Дебютира с поетичния сборник „Голо момче” през 1989 г. Автор на стихове, разкази, художествена монография, текстове за песни и пиеси за деца и възрастни. Книги: „Нервна почва” (стихове, 1991), „Нямам очи за небето” (стихове, 1993), „Сляпа кръв” (стихове и пиеса, 1997), „Грапави разкази” (1998), “Сезони” (1999), „Рани. Стихове и една поема за светлината” (2000), „Невъзможна нежност” (стихове, 2001), „Метаморфози” (разкази, 2003), „Сетива” (стихове, 2004), „Стихове за дечица” (2005), „Корени от небето” (2008), „Ереста на светлината. Стихове по картини и една пиеса” (2012), „Разкази от живота” (2012), „Белези” (разкази, 2014). Член на Съюза на българските писатели. Награждаван е с престижни национални литературни награди, сред които втора награда на националния поетичен конкурс „Свищовски лозници” - 2004 г.; плакет „Ранен Пегас” за стихосбирката „Сетива” - 2005 г.; наградата на Съюза на българските писатели „Кристален Пегас” за драматургия на детската пиеса, поставена в Родопски драматичен театър „Николай Хайтов” - „Приказка за Коледа” - сезон 2006-2007 година и мн. др.

Вирни се горе