Кметът Мелемов: „За съжаление в Общинския съвет от доста време се работи напук”

Кметът Мелемов: „За съжаление в Общинския съвет от доста време се работи напук”

За съжаление в Общинския съвет от доста време се работи напук и така явно ще се работи още две години, заяви днес на пресконференция кметът на Николай Мелемов. Той коментира темата, която по думите му е предизвикала вълнения защо е провалена сесията от миналата седмица и къде е бил кмета. „Няма нужда от емоции, има си правилник на Общинския съвет, в който изрично е казано, че кметът е вносител на докладните, но не е длъжен да присъства на сесиите”, аргументира се Мелемов. Той посочи, че си е планирал от много време отпуската. Предупредил е за отсъствието си председателя на Общинския съвет и областния управител. Има всякакви ситуации при които кмета може да бъде възпрепятстван да присъства на сесиите, което не може да бъде причина да не се провеждат.

Зам.-кметът Марин Захариев обясни, че мотивът за евентуални незаконосъобразни решения на Общинския съвет, взети със заместник са несъстоятелни. И като законови разпоредби, и като съдебна практика. Има заповед за заместване, има и тълкувателно решение на ВАС, като за „заместване“ се казва, че всички действия на кмета се поемат от заместника му и всякакви негови действия по време на заместването са незаконни, кметът дори няма право да бъде на тази сесия, след като е в отпуска-това е хипотеза на заместване, коментира Захариев. Запознах се с това, което говори опозицията и не виждам една логическа теза за това защо е нямало сесия”, коментира Мелемов. Той даде и конкретни примери, които показвали, че Общинският съвет работи напук. Паркингът на „Студенец”, който от много години се отдава под наем. Последният път, когато се отдаваше под наем беше спечелен от човек, който е член на КРОС. Работил е половин месец на тази цена и се е отказал, посочи градоначалникът. „И какво ще стане на „Студенец” като няма паркинг? Ще завали сняг, няма да бъде изчистен и да няма да има паркинг. Къде е мисълта за общината, за курорта, за хората.

Наемът за паркинга е от 1 600 лв. първоначална цена на месец, като за година се събират около 20 000 лв., а всички знаем, че там работа има само три месеца в годината. Ако е изгоден да го вземат, каза Мелемов. Много често се отхвърлят точките с тезата, че можело по- добра цена да се постигне, както за сградата на „Журналиста” и за парцела на Стария център до читалище „Христо Ботев”, за който твърдят, че общината го предоставя за 60 лв. на кв. м., а първоначалната цена е 365 лв. на кв.м. Един път на по -висока цена е пуснат този имот и няма купувач. Пазарната цена е тази, за която някой ще даде пари, а ние определяме минимални цени. Ако наистина е толкова атрактивна, както паркинга на „Студенец” ще има наддаване и ще се постигне по- добра цена. Нека по този начин да докажат че не сме били прави, коментира кметът. Подготвена е докладна и за сградата на „Журналиста”. Цената на квадратен метър е 588 лв. Сградата е построена 1951 г. и е в съсобственост. Приходите са минимални. А има докладна, в която общинският съветник Асенов иска да придобие общинска земя, която след оценител е 26 лв. на квадрат. Значи 360 лв. е евтино, а пък 26 лв. ?, попита кметът. Тези цени не съм ги измислил аз , а оценител и са минимални. Ние даваме едни цени, а те казват евтини са. Ами явете се купето го, общината ще има приход и тези сгради някой ще ги поддържа, допълни той. Отхвърлят се и предложения за продажби на сгради от Общинския съвет , които общината не може да ги поддържа, с мотив че пак могат да се ползват. Такъв е случаят със сградата на училището в Белев дол, за която преди пет години е имало купувач. Мотивът е бил, че пак може да има училище и затова е отхвърлено предложението за продажба. Кметът посочи, че е по-добре, сгради от които няма нужда общината, да се продават и да се ползват по необходимост, вместо да се рушат, като същевременно ще влизат и пари в общинската хазна. Като пример той даде и бившето помещение за Здравна служба в с. Мугла, което се е продало за 24 хил.лв., при първоначална цена от 20 хил. лв.

Мелемов засегна и темата за „Езерата”. Те са осем, две от тях са станали общински. Едното по време на управлението на Данчо Киряков, а другото на Дора Янкова. Той е поставил въпроса защо са поискани да станат общински, след като никога нищо не се е инвестирало там, а в момента трябват много пари, за да се ремонтират. Сега общината трябва да намери 2 милиона лв. да ги ремонтира, защото кметът има акт и трябва да се търсят тези пари. Казват имало програма. Да има програма, само че земите около тези езера са частни и тази програма не позволява да се кандидатства с чужди земи”, обясни кметът. Той допълни, че за община като Смолян 2 милиона лева са много пари, като капиталовите разходи на общината годишно са по-малко от 2 милиона лева. Кметът посочи още, че процедурите по възлагане на улици и надлези в Смолян са вече договорени и се очаква да изтече срокът на обжалване. Строителството на надлезите може да започне още тази година.

Вирни се горе