КМЕТЪТ МЕЛЕМОВ ВРЪЧИ СЪБРАНИТЕ СРЕДСТВА ОТ ИНИЦИАТИВАТА „КАЛЕНДАР НА ОБЩИНА СМОЛЯН” НА МАЙКАТА НА СТЕФАНИ

КМЕТЪТ МЕЛЕМОВ ВРЪЧИ СЪБРАНИТЕ СРЕДСТВА ОТ ИНИЦИАТИВАТА „КАЛЕНДАР НА ОБЩИНА СМОЛЯН” НА МАЙКАТА  НА СТЕФАНИ

Кметът Николай Мелемов връчи събраните средства от инициативата „Календар на община Смолян -2023 г.” на майката на Стефани – Жана Тодорова . Те са в размер на 12 000 лв.

Благодаря на всички хора от Смолян и страната, които бяха съпричастни към благородната кауза и закупиха календара на община Смолян. Дарените от тях средства ще подпомогнат интензивните терапии, които ще направят по –пълноценен живота на Стефани. Тя е наше дете и затова може да разчитате на помощ, която не приключва с тази инициатива. Винаги сме насреща да помогнем с каквото можем, каза Мелемов пред майката.

Изказваме и нашата благодарност към Вас, г-н Мелемов, за организираната благотворителна инициатива и всички хора, които се включиха в нея и дариха средства за Стефани. Дъщеричката ми е едно много борбено, умно и добро дете, което има потенциала да стане един равностоен и самостоятелен член на нашето общество. Благодарим за добрината, която срещнахме. Сърдечно благодаря и на собствениците на обектите, в които се продаваше календара. За мен тази любов и съпричастност, която срещнахме от толкова много хора ни дава сили и кураж да продължим напред, каза развълнуваната майка.

Стефани от Смолян е на 4 години. Момиченцето се ражда в седмия месец след много тежка бременност и вследствие на задушаване при раждането, днес тя е с ДЦП –спастична диплегия. Майка й, Жана Тодорова, я отглежда сама.

От 10- месечна възраст на Стефани се провеждат много интензивни терапии с рехабилитатор, специален педагог, логопед и други специалисти. С помощта на тази интензивна работа, момиченцето е успяло да надмине всички очаквания на специалистите за целия и живот, но Жана и Стефани не се отказват.

Днес тя умее да се задържи самостоятелно на крачетата, да направи 5-6 крачки без опора и да се движи по мебелите. Лимит на нейния потенциал от специалистите вече няма, очакванията са с правилните терапии и манипулации тя да расте нормално и дори някой ден да тича с децата в училище. За съжаление обаче, ако не продължат терапиите, състоянието и не само няма да се подобри, а дори ще се влоши. На 16 август , 2022 г. е направена манипулация в Турция, която ще се повтори на 23 януари т.г. Следващата стъпка към успеха (освен интензивната рехабилитация) е фибротомия, която се прави в Сърбия.

Момиченцето и майка му се справят сами с всичко. За майката, която е самотен родител, е невъзможно да покрива финансовата част на необходимите процедури и медицински манипулации и се налага да търси помощ. Затова тази помощ е изключително ценна за Стефани и Жана.

Община Смолян благодари на всички, които показаха съпричастност към благородната кауза, както и на авторите на снимките, които ги предоставиха безвъзмездно за изработването на календара. Изказваме благодарност и към всички хора, фирми, търговски обекти, учреждения, цехове и образователни институции, които се отзоваха да продават календара с благотворителна цел.

За пета поредна година тази инициатива ни дава надежда, че в колкото и трудни времена да живеем, доброто и съпричастността могат да случват чудеса.

stefi

Вирни се горе