Кметът Мелемов: Привличаме туристи с гостоприемство и хубав климат

 Кметът Мелемов: Привличаме туристи с гостоприемство и хубав климат

Малко хора знаят, че Пампорово възниква 1932 г. като летен курорт с хубав климат, за да могат хората да избегнат летните горещини. Това заяви кметът на Община Смолян Николай Мелемов в интервю за БНР.

С гостоприемство, хубав климат и прекрасно развиващ се селски туризъм успяваме да привлечем хората, които след пандемията имат нужда от контакти, пътуват. Добре дошли са, подчерта кметът.

По думите на Мелемов хората знаят традиционните празници на селата. Предстои Съборът в Гела, който е много посещаем.

Стараем се да осигуряваме спокойно движение, защото в селата е малко трудно за много коли. Целта на Общината е да осигури сигурността и достъпа на туристите, посочи той.

Сред известните туристически обекти край Смолям са пещерата Ухловица, Калето над Кошница, Момчилова крепост, а нов туристически обект е Панорамната площадка в село Могилица, отбеляза Мелемов.

Имаме Туристически информационен център, който дава на туристите добра информация, опътва ги, посочи още кметът Мелемов. Смолян има и нова туристическа платформа за удобство на гостите и посетителите.

Може би септември месец ще бъде факт синята зона. Идеята е преди всичко да има ред, защото колите стават все повече, поясни градоначалникът.

Практиката показва, че няма финансова изгода, защото много хора си мислят, че се прави заради това. Но това не е така. Просто трябва да се въведе ред в движението, в паркирането и въобще в града, подчерта Мелемов.

За съжаление общините сме много потърпевши от политическите страсти и сега, да, лято е – по-спокойно е, но с тази липса на индексация на договорите се поставят и фирмите и Общината в много трудно положение, защото много от фирмите се отказват да изпълняват подписаните договори поради невъзможност на старите цени да извършат дейността, коментира кметът Мелемов.

И това блокира работата, което ни поставя в ситуацията да избираме дали въобще да продължаваме и ако продължаваме – как да продължаваме? Просто ситуацията във всички общините, не само в Смолян, е много сложна, категоричен е кметът на областния град.

По думите на Мелемов липсата на индексация е блокирала изграждането на социални жилища, защото цените, на които е подписан договора вече не са актуални – те са в пъти повече.

Единият вариант да довършим договора е да вземем кредит, другият вариант е просто да се откажем от този обект, но това ще го реши Общинският съвет, допълни кметът Мелемов.

Вирни се горе