КМЕТЪТ МЕЛЕМОВ ПОЗДРАВИ ЖИТЕЛИТЕ И ГОСТИТЕ НА МОМЧИЛОВЦИ ПРИ ОТКРИВАНЕТО НА ФЕСТИВАЛА НА КИСЕЛОТО МЛЯКО

КМЕТЪТ МЕЛЕМОВ ПОЗДРАВИ ЖИТЕЛИТЕ И ГОСТИТЕ НА МОМЧИЛОВЦИ ПРИ ОТКРИВАНЕТО НА ФЕСТИВАЛА НА КИСЕЛОТО МЛЯКО

В първия ден на събитието в Момчиловци бе открит „Музей на магията“

Шести ежегоден „Фестивал на киселото мляко – култура и традиции“ се провежда от 1 до 3 септември т.г. в Момчиловци. При откриването му снощи, кметът Николай Мелемов поздрави гостите и жителите на селото. „Събитието, което ни събира за шести път се превръща в истински празник за всички, които са съпричастни и споделят идеята и целите на фестивала. Той се утвърждава като значима форма за популяризиране на производството и консумацията на кисело мляко и млечни продукти в Родопите. Това издание на емблематичната проява е под надслов „Киселото мляко – новият път на коприната“. Фестивалът е вълнуващо, полезно и весело събитие за всички местни жители и гости на Момчиловци“, посочи в словото си Мелемов. Събитието беше открито от кмета на Момчиловци Сийка Суркова. Гости на откриването бяха Ирена Георгиева – зам.-министър на туризма, Н. Пр. Дун Сяодзюн, посланик на Китай, Росен Плевнелиев - президент на република България 2012 - 2017 г., областният управител Захари Сираков, Иван Тодоров - председател на Българския център за развитие, инвестиции и туризъм в Китай, кметове на населени места.

В първия ден на фестивала бе открит „Музей на магията“ в с. Момчиловци, последван от Илюзионно шоу от Ненчо Илчев.

По време на тридневния фестивал, гостите ще се насладят на изложение на производители на млечни продукти, ще могат да дегустират домашно приготвени млечни продукти и родопски кулинарни специалитети. Днес фолклорни групи от региона представят автентичен родопски фолклор на фестивалната сцена. Националният конкурс „Мис Родопи – Кралица на киселото мляко“ – Момчиловци 2023 г. е тази вечер в 20.00 часа. Едни от най-красивите девойки в страната ще се борят за приза, а победителката ще стане рекламно лице на киселото мляко с марка „Момчиловци“ в Китай.

Фестивалът на киселото мляко ще бъде закрит на 3 септември. Той се организира под патронажа на Министерството на туризма от Българския център за развитие, инвестиции и туризъм в Китай, „Деми Травел“ ЕООД, китайската компания Bright Dairy, с активната подкрепа на Областна администрация Смолян, Община Смолян и село Момчиловци.

Вирни се горе