Кметът Мелемов откри петия мастърс турнир по плуване "Родопа Смолян"

Кметът Мелемов откри петия мастърс турнир по плуване "Родопа Смолян"

Кметът Николай Мелемов откри Петия мастърс турнир по плуване ,,Родопа Смолян“. Състезанието се провежда в Плувния басейн на 6 и 7 април т.г. и е посветено на 50- годишнината от полагането на плувния спорт в Смолян, съобщиха от пресцентъра на общината.

В турнира участват 240 състезатели от страната и чужбина от 20 клубове. Събитието се радва на голям интерес и публика.

„Радвам се, че Плувният басейн е пълен и тук присъстват именити наши състезатели, които са писали историята на плувния спорт в нашия град. Пожелавам успех на спортистите. Винаги подкрепяме и ще подкрепяме такива прекрасни инициативи, за да се радваме на още шампиони“, каза при откриването Мелемов.

„Липсата на плувен басейн в периода от 1996 г. до 2016 г. – 20 години, постави пред сериозни изпитания плувния спорт. А след откриването на настоящия басейн плуването в града бързо процъфтява, за което благодарим на общинското ръководство и кмета Мелемов“, посочи при откриването известната ни плувкиня, треньор и майстор на спорта Катя Соколова.

По този повод Мелемов получи Плакет на община Смолян с благодарност за всичко, което се прави за плуването в Смолян. Соколова припомни, че в този басейн се родиха и израснаха плеяда талантливи плувци, като първия майстор на спорта в Смолян Цветанка Биволарска, световния шампион за ветерани Антон Михайлов, първата олимпийска медалистка Антоанета Френкева, признатият за най-успешен състезател в света по плувен маратон Петър Стойчев, европейските шампиони по плуване за юноши Михаил Савов и Боян Боянов, както и десетки други шампиони на страната в различни възрастови групи, национали, майстори на спорта и рекордьори.

„Днес два клуба с едно сърце – СКХ „Смолян“ и ПК „Родопа“ –ветерани се развиват, подкрепяйки се ръка за ръка и продължават да пишат историята на плуването в Смолян“, каза още в словото си Соколова.

Беше излъчен поздрав на видео стена от Антоанета Френкева и Михаил Савов.

„Смолян е най-успешният плувен център в България. Благодаря на кмета Мелемов, че поддържа на такова ниво Плувния басейн, а на Смолян пожелавам нов олимпийски шампион“, каза и Петър Стойчев при откриването.

Не би било възможно да се развият спортистите и без техните треньори. По този повод бяха припомнени имената на първите треньори на смолянските плувци Невена Андонова и Цветан Петков, подготвили първите състезатели по плуване. След тях започват работа Ангел Стрешков и Ботко Трендафилов, под ръководството на който се изгражда структурата на клуба и се постигат върхови резултати в спорта. Следващата плеяда известни треньори, подготвили републикански шампиони и рекордьори, национални състезатели и висши разрядници са : Тодор Чучуранов, Огнян Данчев, Огнян Георгиев, Росица Биволарска, Георги Нушев и Симеон Георгиев.

Сред гостите на турнира от различните клубове на страната са все титулувани и изявени плувци представяли достойно своите отбори и България в плувните състезания.

Гост на трунира, която поздрави присъстващите е и Здравка Йорданова, председател на Българската мастерс федерация / БМФ/. На събитието присъства и секретарят на Община Смолян Момчил Николов.

Надпреварите в различните стилове продължават и утре.

Организатор на състезанието е ПК „Родопа” със съдействието на община Смолян и БМФ .

Alternative xt

Alternativetext

Alternativxt

Вирни се горе